VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řezníci ze Skuhrova jezdí za svými zákazníky sami. Brodsko křižují dvěma auty

Skuhrov – Kvalitní české suroviny bez přidaných glutamátů a poctivá domácí výroba.

3.10.2015
SDÍLEJ:

Václav Hovorka se řeznickému řemeslu věnuje řadu let. Vyučil se řezníkem, vystudoval maturitní obor technologie masa a pracoval také deset let u firmy Novák. Foto: Deník/Filip Brož

To je heslo, kterého se drží řezník Václav Hovorka ze Skuhrova u Havlíčkova Brodu. Ten se již více než dvanáct let zabývá výrobou celé řady druhů masných výrobků a z toho již dva roky provozuje vlastní řeznictví pod firemní hlavičkou Václav Hovorka. To se na trhu prezentuje nejen svými poctivými výrobky, ale i vlastním prodejem. Každý den totiž ze Skuhrova vyjíždějí dvě pojízdné prodejny, které křižují po celém Havlíčkobrodsku a nabízejí lidem čerstvé maso, salámy, paštiky, a když je zájem, tak třeba i celé prase.

Kolikrát jste se setkal s tím, že by zákazník chtěl zpracovat opravdu celé prase?
Párkrát již ano, ale jde spíše o okrajovou záležitost. To už častěji jezdím na zabijačky a různé hody, kde lidem pomáhám a připravuji to, co si přejí. Každopádně, pokud mi zákazník přiveze prase, není problém ho kompletně zpracovat. Vše je o domluvě.

Rozumím. Zaujal mě váš způsob prodeje, tedy pojízdné řeznictví…
Chtěli jsme se nějakým způsobem odlišit a zároveň se co nejvíce přizpůsobit zákazníkům. Z toho důvodu jsem vloni zakoupil první auto, pojízdnou prodejnu. Letos v lednu pak druhou. Každý týden od úterý až do pátku pak jezdíme po celém brodském okrese a nabízíme lidem naše domácí masné výrobky.

Jak probíhá váš běžný den?
Každý den vstávám tak kolem třetí hodiny ráno a jedu do Skuhrova, kde mám výrobnu. Následně začnu připravovat to, co je potřeba, a naložíme obě auta. Kolem osmé hodiny vyráží první auto a v deset hodin pak druhé. Každý den jezdíme do osmnácti hodin po celém Havlíčkobrodsku. V našich trasách nechybí například Ledeč nad Sázavou, Chotěboř či Přibyslav. Zajíždíme ale také na Jihlavsko a Humpolecko. Samozřejmě tím to nekončí. Po návratu do Skuhrova musím vše opět uskladnit, vyčistit auta a začít s přípravami na další den. Takže ve výsledku pracuji do noci a spím tak dvě až tři hodiny.

To musí být náročné, předpokládám, že máte několik zaměstnanců…
Kdepak, právě že ne. Všechno děláme ve dvou lidech a mám pár brigádníků, kamarádů a samozřejmě sourozence, kteří mi pomáhají. Je to sice pěkná dřina, ale baví mě to.

Jak jste se vůbec k řezničině dostal? Máte například někoho v rodině, kdo se jí zabýval?
Nemáme. Přišlo to nějak samo. Jsem vyučený řezník s tím, že mám vystudovaný i maturitní obor technologie masa, který se vyučuje v Praze. Po škole jsem deset let pracoval v řeznictví Novák, kde jsem se postupně vypracoval až na oblastního vedoucího. Měl jsem pod sebou více než sto padesát poboček. Jednoho dne jsem si řekl, že bych to mohl zkusit sám. Zkušeností jsem měl více než dost. Pronajal jsem si tedy objekt ve Skuhrově a bylo hotovo.

Pěkné, je evidentní, že jste se chytil…
Zatím to tak vypadá, ale mohu říct, že lidé si k nám cestu našli. Kromě toho také ve Skuhrově provozujeme malé kamenné řeznictví, které je však otevřeno pouze ve středu a v pátek. Na druhou stranu, kdokoliv k nám může přijet a samozřejmě ho obsloužíme a prodáme to, co si bude přát.

Co všechno tedy nabízíte?
Zaměřujeme se především na vepřové a hovězí maso a různé speciality. Jde kompletně o domácí výrobu, takže nepoužíváme žádné glutamáty, éčka či nějaké náhražky. Stejně tak maso máme od českých dodavatelů, které si sami vybíráme. Dokonce jsem ve spojení se zemědělci, a když potřebuji, tak si dopředu zamlouvám dobytek. Některé maso nakupuji na jatkách, ale upřednostňuji soukromé chovatele. Z nakoupeného masa pak připravuji mnoho masných výrobků.

Konkrétně?
Tak kromě čistého hovězího a vepřového masa to jsou především různé speciality. Sami si vyrábíme všechny salámy, párky, klobásy, polévky, sekanou až po domácí paštiky. Používám i vlastní kořenicí směs a žádnou chemii. Takže všechny výrobky jsou určené k okamžité konzumaci, nemůžete je doma dlouho skladovat. Také spolupracujeme s pekařstvím Žák z Termesiv u Havlíčkova Brodu, prodáváme jejich domácí a čerstvé pečivo.

Jak probíhá například výroba takového salámu?
Vezmu maso, například kýtu. Tu nakrájím a rozmixuji. Následně ji uložím do lednice, přidám nějakou spojku a koření. Technologický postup probíhá jako za starých časů. Snažím se dělat poctivou a domácí řezničinu.

Předpokládám, že to nelze srovnávat s velkými výrobci…
V žádném případě. Ve velkých výrobnách to všechno jede na pásu. Pracovníci do toho přidávají různé kůžové emulze a spousty glutamátů a chemie. Díky tomu samozřejmě jejich maso vydrží několik týdnů, nebo se vakuuje. Děláme také i polotovary, tedy například čínu nebo dopředu nakládáme steaky či udíme maso.

Vidím, že moc volného času asi nemáte…
Bohužel ne, ale jak jsem již řekl, práce mě baví a naplňuje. Ono by to ani jinak dělat nešlo. Chceme zákazníkům nabízet pouze kvalitní a české výrobky, na což lidé slyší. Když přijedeme do nějaké obce či města, lidé na nás již čekají, zvykli si na nás.

Jak vůbec probíhá propagace? Mám na mysli, jak se lidé dozvědí, kam zrovna přijedete?
Na začátku proběhla velká letáková kampaň. Jezdíme stále stejné či obdobné trasy a lidé si to mezi sebou řeknou. Kromě toho všechny informace máme na svých webových stránkách a využíváme také různé nástěnky a plakátovací plochy. Lidé nás také mohou poznat podle muziky. Když někam přijedeme, hrajeme z amplionu Včelí medvídky a Tři čuníky. (úsměv)

Jezdíte také na nějaké akce?
Na pár akcích jsme již byli, ale bohužel je to pro nás časově hodně náročné. Letos jsme navštívili pár farmářských trhů nebo jsme byli na Haberské stezce a jednou i v Havlíčkově Brodě na tamní vyhlášené výstavě Zahrada. Kromě toho také pořádáme vlastní akci. Letos 14. listopadu proběhne již druhý ročník Vepřových hodů u nás ve Skuhrově. Na dvoře postavíme vyhřívané stany, grilujeme prase, děláme steaky, polévky, jitrnice, ovar a mnoho dalších specialit z našeho řeznictví. Každý si samozřejmě může i cokoliv zakoupit s sebou domů a nebude chybět ani dobré pití.

To zní dobře. A co plány do budoucna?
Chtěli bychom se určitě rozšiřovat. Také chci zažádat o značku Regionální produkt Vysočina, takže mě čeká spousty práce a papírování. Kromě toho chceme i nadále dělat poctivou řezničinu a kvalitní české výrobky. Hlavní je, aby lidem chutnaly a byli s nimi po všech stránkách spokojení.

Autor: Filip Brož

3.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Traktorista a obsluha 22 000 Kč

Traktoristé a obsluha zemědělských strojů obsluha kolového nakladače, traktorista. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Agroprodukt plus a.s. - pracoviště, 582 91 Světlá nad Sázavou. Informace: Radek Vála, +420 606 630 963.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 19 000 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě pomocný dělník/dělnice ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 19500 kč. Volných pracovních míst: 24. Poznámka: - manuální zručnost, spolehlivost, dobrý zdravotní stav, - příprava komponentů pro výrobu, skládání operačních roušek (práce vestoje), - třísměnný provoz PO-PÁ, Osobní kontakt možný ÚT a ČT 8-9 hodin... Pracoviště: Hartmann - rico, a.s.- pracoviště, Bělohradská, č.p. 109, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Blanka Otradovská, +420 569 408 612.

Výroba - Výroba Montážní dělník 16 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z kovů dělník pro montáž kabelových svazků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: výroba a montáž kabelových svazků, Osobní kontakt možný každé pondělí v 9 hodin.. Pracoviště: Engeser, s.r.o., Okružní, č.p. 3834, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Jitka Čapková, +420 569 430 911,778 072 746.

Potravinářství - Potravinářství Řezník, bourač 15 000 Kč

Porážeči zvířat, bourači masa pomocná síla na porážku. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, Osobní kontakt možný každý čtvrtek od 13 do 15 hodin.. Pracoviště: Potraviny vysočina s.r.o. - jatky český dvůr, Český Dvůr, č.p. 123, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Libor Pavlík, +420 725 832 712.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kraj schválil dotace pro opravy škol

Videosouhrn 19. května 2018

Slovanská epopej v Brně a proč už nepotřebujeme žádné další zákony: videa dne

Převrácený vůz zablokoval dálnici

Vysočina – Na dálnici se nedaleko Větrného Jeníkova převrátil menší nákladní vůz bez nákladu. Zablokoval oba jízdní pruhy ve směru od Brna na Prahu a doprava na objízdné trase kolabuje.

Lídra přeboru čeká duel s posledním

Vysočina – Již 22. kolo má o tomto víkendu na programu fotbalový krajský přebor Vysočiny. Vedoucí Bystřice nad Pernštejnem bude doma hájit první místo proti posledním Jaroměřicím.

Křižovatka v Ledči prochází náročnou rekonstrukcí

Ledeč nad Sázavou – Po dlouhé době se dočká úpravy křižovatka v centru Ledče nad Sázavou, kterou řidiči označovali někdy za nepřehlednou a problematickou. Stavební práce už začaly.

Matěj Vopršal zdemoloval Třebíč pěti góly

Vysočina – Šestnáct zásahů do kožichu. Letošní derby se Žďárem nad Sázavou jsou pro třebíčské fotbalisty těžkou noční můrou. Po srpnové porážce 0:8 na půdě soupeře podlehli včera žďárským hráčům 1:8. Kanonádu hostů dirigoval útočník Matěj Vopršal, který se trefil pětkrát. Osm branek inkasovala i Polná v Bzenci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT