Firma Janáček – ART technologies byla založena v roce 1992. „Posláním firmy je příprava malířských pláten a to výhradně cestou ruční výroby. Ručně provádíme všechny operace, spojené s úpravou surového plátna. Používáme kvalitní suroviny, například klížení pláten provádíme výhradně za použití potravinářské želatiny, čímž je zajištěna trvalá pružnost pláten – tato nekřehnou ani po mnoha letech,“ popsal postup výroby Luboš Janáček. Všechny operace na plátnech provádějí pečlivě vybraní pracovníci, kteří mají cit pro práci s tímto materiálem.

„V protikladu s globalizací výroby a obecným tlakem na co nejnižší ceny, jsme zvolili opačný přístup – udržení maximální kvality výrobků za ještě rozumnou cenu, nevyrábíme tedy produkty kategorie hobby, ale naše plátna jsou v kategorii profi. Na zakázku dovedeme dodat též exkluzivní kvalitu, včetně použití ručně míchaného šepsu podle klasických postupů,“ vysvětlil Janáček. Jen pro upřesnění, šeps je podkladový nátěr plátna pod malbu.

Výrobou malířských pláten a dalších potřeb pro výtvarníky, jako jsou rámy a malířské palety, žije celá rodina. „Jsme hrdi na tátu, co za dvacet let dokázal,“ zdůraznila jeho dcera Libuše Janáčková a vysvětlila, jak vlastně k výrobě pláten došlo. „Asi před pětadvaceti lety požádal tátu kamarád ze Švýcarska, jestli by mu nevyrobil malířské plátno. Zajímavé je, že táta není malíř, ale má technické vzdělání v oboru letecké dopravy,“ zavzpomínala Libuše Janáčková. Dneska příprava pláten probíhá ve dvou halách o ploše 2 x 200 m2. Samotná výroba začala ale doslova na zelené louce.

Svůj provoz rozjížděl Luboš Janáček nejprve v malé dílně na přibyslavském letišti, postupem času se přestěhoval až do nenápadného dvora starého domu nedaleko centra Přibyslavi. Dnes dodává upravená plátna mnoha profesionálním malířům v České republice a také na Slovensku. „Tátova plátna používá například malíř Jan Svoboda z Nového Města na Moravě. Ten má rád speciální hrubé plátno. Dále je používal často již zesnulý malíř Jiří Načeradský z Prahy. Na tátova plátna maluje i herečka Blanka Bohdanová,“ prozradila Libuše Janáčková. Ručně vyráběná plátna z dílny Luboše Janáčka si pochvaluje i malíř a grafik Libor Stejskal. „Plátna vyrobená v přibyslavské dílně Luboše Janáčka jsem objevil poměrně nedávno. Upozornili mě na ně kolegové malíři na výstavě v Litoměřicích. V porovnání s levným čínským dovozem jsou prakticky nedostižná. Mají výborné vlastnosti,“ zdůraznil Stejskal.

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.
Život a odkaz prezidenta Masaryka přiblíží přednáška

Právě ta ruční výroba je podle rodiny Janáčkových jejich hlavní devizou. Na Vysočině je tato přibyslavská dílna opravdu jediná. Několik dalších firem je rozmístěno po celé České republice.

Jak ještě prozradila Libuše Janáčková, používá její otec na úpravu malířských pláten, aby barva neprosákla, skutečně obyčejnou potravinářskou želatinu. „Takže když táta nakupuje v obchodě hned několik balíků želatiny, myslí si prodavačky zřejmě, že u Janáčků budou péct dorty pro celou Přibyslav,“ dodala Libuše Janáčková s úsměvem. Na samém začátku je docela obyčejné tkalcovské plátno. Na něj se pak nanáší takzvaný šeps, podle toho, zda se plátno bude používat pro malování olejem nebo akrylem je šeps olejový nebo akrylový. Vše završí vrstva želatiny.

Vedle dodržování vysoké kvality, je podle Luboše Janáčka předním obchodním kritériem rychlost dodání. „Distribuce našich standartních výrobků probíhá zpravidla druhý nebo třetí den po obdržení objednávky, v případě potřeby ještě týž den,“ upřesnil Luboš Janáček. Pouze z důvodu náročné přepravy, mohou být dodací lhůty delší.