„V hale s celkovou rozlohou přes tři tisíce metrů čtverečních se výroba začne rozjíždět na přelomu října a listopadu, nejprve to bude ve zkušebním provozu," řekl jednatel společnosti Lubomír Dvořák, který dálkově řízené stroje na údržbu prudkých svahů vymyslel a má na ně patent.

Na výrobě sekaček se v Brodě podílí padesát pracovníků. Díky rozšíření výrobní plochy se jejich počet výhledově zdvojnásobí. Od přemístění z malého areálu u Havlíčkova Brodu do nového závodu nedaleko Pohledu si Dvořák slibuje zlevnění produkce. „Můžeme nakoupit novou výrobní technologii, a tím snížit výrobní náklady," vysvětlil. Lidé budou přibývat kvůli tomu, že do Pohledu bude převedena výroba dílů od subdodavatelů.

Sekačky pojmenované Spider dokážou udržovat prudké svahy, které se dřív daly sekat jen křovinořezem. Jejich výroba začala v roce 2004 a stoupá. Letošní produkce žlutočerných sekaček by se podle Dvořáka mohla přiblížit ke třem stovkám kusů, což by bylo zhruba o třetinu více než vloni. Sekačky slouží ve více než čtyřiceti zemích. V USA se už o jejich montáž a prodej stará česko-americký podnik, v němž Dvořák drží majoritní podíl.

Firma Dvořák nyní testuje čtvrtý, největší typ sekačky se záběrem 230 centimetrů. Za hodinu poseká dva hektary a má sedadlo pro obsluhu. Hodit se bude třeba na údržbu trávníků kolem letišť a přehrad. „Například pro americký trh je naše dosud největší sekačka se záběrem 1,2 metru pořád malá," uvedl Dvořák. Všechny čtyři typy sekaček dokážou posekat trávu na svazích se sklonem až do čtyřiceti stupňů.

ČTK