VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za kvalitu a poctivost všech našich mléčných výrobků dám klidně ruku do ohně

Bezděkov – Mléko z vlastního chovu, tradiční a osvědčené receptury, technologické postupy s významným podílem ruční práce a naprostá absence konzervačních látek v mléčných výrobcích.

16.4.2016
SDÍLEJ:

Minimlékárna farmy Miloslava Čermáka v Bezděkově vyrábí celou řadu tradičních mlékárenských výrobků z mléka z vlastního chovu. Osmnáct dojnic denně nadojí 350 až 400 litrů mléka, které obsahuje až pět procent tuku.Foto: Deník/Jaromír Kulhánek

To vše se dá říct o současné produkci minimlékárny, kterou v Bezděkově nedaleko Chotěboře na Havlíčkobrodsku provozuje rodina soukromého zemědělce a hospodáře Miloslava Čermáka. Prostorově nevelkou, leč moderně vybavenou mlékárnu Čermákovi zprovoznili přímo v areálu své farmy v roce 2014.

Říkal jste mi, že jste si minimlékárnu nechali postavit na klíč. Se zpracováním mléka a s výrobou vlastních mléčných výrobků jste tedy začali až v tom roce 2014?
To ne. S výrobou některých mléčných výrobků, zejména sýrů, začala již dříve moje žena. Dělala to, jak se říká, doma na koleně. V kuchyni nebo koupelně. Zkrátka všude, kde našla nějaké vhodné místo.

Nedostatek prostoru byl tedy tím hlavním důvodem, který vedl k otevření minimlékárny?
Byl a nebyl. Moje žena Martina totiž byla a stále je velmi šikovná. Její sýry a další výrobky si lidé rychle oblíbili. Pomalu narůstal odbyt, přibývali zákazníci a odběratelé. Stavba minimlékárny tak byla jen dalším logickým krokem.

V mlékárně tedy pracuje ona a vy?
Chod a výrobu v mlékárně zajišťují v podstatě tři lidé. Na plný úvazek v ní pracuje pouze Ladislava Šimonová, na částečný úvazek Alena Málková, moje žena jim samozřejmě také pomáhá, ale to až po práci, protože má ještě své zaměstnání. A když je potřeba, zaskočím i já, nebo některý z mých synů či jejich přítelkyně. Na starosti mám ale především rozvoz zboží a zásobování provozu mlékem. Nesmíte si ale představovat, že naše mlékárna jede v nepřetržitém provozu. Vyrábíme hlavně podle poptávky a také podle toho, jak který výrobek jde na odbyt. Svůj čas si vyžádají i technologické postupy, které musíme samozřejmě dodržovat.

V mlékárně zpracováváte výhradně svoje mléko?
Ano, a na něm to všechno stojí a padá. Ve stádě máme osmnáct dojnic, které nadojí tři sta padesát až čtyři sta litrů mléka denně. Nechci se chlubit, ale naše mléko je opravdu velmi kvalitní a obsahuje až pět procent tuku.

Tolik mléka denně ale v mlékárně určitě nezpracujete, nebo se pletu?
Na výrobu našich mléčných výrobků spotřebujeme asi třicet procent uvedeného objemu a zbývající mléko od nás vykupuje mlékárna v Hlinsku.

Jak se tak dívám, tak vlastní minimlékárnu tvoří vzájemně propojené kontejnery…
Jde o kontejnery, které jsou vystlané purpěnou. Jsou průchozí a máme v nich všechno potřebné hygienické zázemí, technologické provozy, včetně skladu, expedice a prodejny. Do budoucna minimlékárnu ještě opatříme sedlovou střechou. Bezděkov totiž leží v Chráněné krajinné oblasti Železné hory a stavby tady takové střechy musejí mít.

Můžete ve stručnosti uvést zařízení, která k výrobě svých mléčných výrobků používáte?
Především bych zmínil pasterizační jednotku s kapacitou tří set litrů, dále šlehač, kráječ a vaksovačku. Tu používáme pro balení sýrů do igelitu. Těch zařízení a pomůcek máme v mlékárně samozřejmě víc, ale ta, o kterých jsem mluvil, jsou jednoznačně nejdůležitější.

OK. Co všechno v mlékárně vyrábíte?
V prvé řadě sýry. Čerstvé, polotvrdé a tvrdé. S těmi tvrdými jsme začali teprve nedávno. Dále pařené sýry, tvaroh, tvarohové pochoutky, jogurt a jogurtové nápoje.

Vše čisté přírodní, nebo dochucujete?
Většinu výrobků dochucujeme. Sýry hlavně bylinkami a kořením, jogurtové nápoje rozličnými ovocnými sirupy a příchutěmi. Jogurt ale vyrábíme pouze bílý.

Co jde nejvíc na odbyt?
Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Ale v poslední době to jsou hlavně polotvrdé sýry, tvaroh a jogurtové nápoje.

Prodáváte pod nějakou svojí charakteristickou značkou?
Značku nemáme, prodáváme jen pod svým jménem, tedy Minimlékárna Bezděkov.

Teď jsou v kurzu různé regionální značky, u nás na Vysočině to je hlavně značka Vysočina – regionální produkt. Jste už jejím držitelem?
Ne, ale uvažujeme o tom, že se tam letos s našimi výrobky přihlásíme.

Kde všude se lidé mohou s vašimi výrobky potkat? Respektive kde si je mohou zakoupit?
Část zákazníků přijíždí přímo k nám do minimlékárny. Otevřeno máme každý pracovní den odpoledne od pěti do půl sedmé, fungujeme ale i na telefonické zavolání. Sami naopak svým zbožím zavážíme některé obchody v havlíčkobrodském okrese, ale také na sousedním Chrudimsku. Uvedu například Chotěboř, Ždírec nad Doubravou, Přibyslav, ale i Trhovou Kamenici či Slatiňany. Našimi odběrateli jsou i některé školy a firmy. Své stánky otevíráme i na různých trzích a jarmarcích. Naposledy jsme byli například na trhu v Pilnově statku v Libici nad Doubravou, kde jsme se setkali opravdu až s nečekaným zájmem ze strany nakupujících. Teď se chystáme na tradiční velké květnové prodejní trhy v Havlíčkově Brodě.

Dostanou se zákazníci i tam v obchodech k vašemu zboží?
Zatím ne, ale přemýšlíme o tom, jak se do Havlíčkova Brodu dostat. Není to ale jednoduché. Konkurence je značná.

Zkoušeli jste se se svou produkcí dostat i do některého z velkoobchodních řetězců?
Upřímně řečeno ano. Ale nakonec jsme se nedohodli. Důvody jsou zřejmé a není o nich potřeba nějak dlouze hovořit.

Řeknu to tedy zjednodušeně za vás: Poláky a jejich mléčné výrobky prostě v ceně nepřetlačíte, byť byste je kvalitou rozhodně převálcovali…
Je to tak. I když na druhou stranu musím říct, že zákazníci dnes už daleko více, než tomu bylo dřív, preferují kvalitu mléčných výrobků, poctivé a nekonzervované suroviny, ze kterých se vyrábějí, a jsou za ně ochotni zaplatit i víc peněz. V porovnání s průmyslově vyráběnými mléčnými produkty jsou ty naše samozřejmě dražší, ale za jejich kvalitu a poctivost dám klidně ruku do ohně. Skoro každý den vidím, s jakým fortelem, umem a zanícením je moje zaměstnankyně vyrábějí. Jak přesně a poctivě dodržují osvědčené receptury, technologické časy a vůbec všechno, co k té výrobě patří. Náleží jim za to moje velké poděkování.

Kontrolují vaše výrobky hygienici nebo třeba potravinářská inspekce?
Samozřejmě, navíc je i náš chov dojnic pod stálým dohledem příslušné veterinární služby.

Co plánujete do budoucna? O střeše jsme se již zmínili…
Je toho dost, co bychom ještě chtěli pořídit a zlepšit, ale přece jen jsme zatím ještě limitováni úvěrem, který jsme si na výstavbu a vybavení minimlékárny vzali. Rád bych pro naši farmu pořídil třeba skříňové auto s chladicím zařízením, s nímž bychom mohli pravidelně objíždět okolí, a to i mimo rámec obvykle konaných trhů a jarmarků. Dále bychom potřebovali zvětšit skladovací i výrobní prostory minimlékárny a v neposlední řadě bych časem rád zmodernizoval i vlastní farmu. Na mysli mám třeba lepší příjezdovou komunikaci, odstavnou plochu dvora, ale hlavně rekonstrukci a modernizaci prostor pro ustájení dobytka.

Tak se vám to snad postupně podaří uskutečnit. A teď už poslední otázka: Uživila by vás minimlékárna sama jako taková?
Myslím, že ano. Ale teď to ještě není na pořadu dne. Až splatíme úvěr, bude to jiné.

Autor: Jaromír Kulhánek

16.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Volební komise v Přibyslavi.

Přibyslav: Voliči jsou vzorní

Co si zvolíme, to budeme mít, říká nejslavnější český vězeň

Havlíčkův Brod – Pane Kajínku, mohu se s vámi vyfotografovat? Jak se z vězně stane celebrita? V roli spisovatele se představil na 27. Podzimním knižním veletrhu nejslavnější český vězeň Jiří Kajínek.

Monarchista: Velké změny nečekám, volby jsou hra pro lid

Pohleď – „Nevěřím, že volby přinesou výrazné změny,“ konstatoval starosta obce Pohleď na Havlíčkobrodsku, Jindřich Holub. Ten se nijak netají sympatiemi k bývalému Rakousku-Uhersku, je přesvědčeným monarchistou a zastáncem strany Koruna česká, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska.

Za seniory s urnou. Paní Marie nevynechala jediné volby

Havlíčkův Brod – Více než hodinu ukázněně čekali v první den voleb před večeří na příchod volební komise obyvatelé Domova pro seniory Havlíčkův Brod v ulici Husova.

Spisovatelka Petra Braunová: Nevolím, není koho

Havlíčkobrodsko – Volební maraton odstartoval v pátek s úderem druhé hodiny odpoledne. K urnám se vydali optimisté i pesimisté, prvovoliči i senioři. Našli se ale i tací, kteří se rozhodli voleb neúčastnit a dát, dle svých slov, přednost něčemu užitečnějšímu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení