V loňském roce Glads naplnili své sny. Netajili se jimi od samého začátku své existence. Postupnými kroky dokráčeli z flagové hry až na samý vrchol českého amerického fotbalu. A cesta na tuzemský trůn mohla být i rychlejší.

O rok dříve totiž měli fotbalisté z Vysočiny skvěle rozehranou sezonu. Tým hrající nejvyšší soutěž teprve druhou sezonu suverénně ovládl základní část. Play-off už však kvůli covidu nebylo odehráno. Málokdo z Gladiátorů pochybuje o tom, že by už v roce 2020 na Vysočině tryskalo šampaňské. „Byla to nepříjemná situace,“ netajil v rozhovoru pro Deník předseda a defensive end Gladiátorů Martin Kulha.

Kýžená meta se tak zhmotnila v realitu až v jedenáctého září 2021. Gladiátoři na svém stadionu smetli obhájce trofeje Prague Lions 23:0 a mohli opravněně slavit.

Ve finále ligy amerického fotbalu zdolali Vysočina Gladiators obhájce trofeje Prague Lions 23:0 a získali první titul ve své historii.
Lions si vylámali zuby na defenzívě Glads. Je to úžasný pocit, jásal kouč Paulus

Ziskem Czech Bowlu se tak završil sen pár původních nadšenců z Vysočiny. „Kdybych ale řekl, že je cesta dokončena, tak by to znamenalo, že už nebude pokračovat. My pokračovat budeme,“ říká trenér a jeden z hlavních tahounů Gladiators Ondřej Paulus.

„Na druhou stranu je pravda, že končí nějaká etapa. Etapa, o které jsme ani netušili, kde skončí. A najednou jsme mistři republiky,“ dodává.

Loňský snový ročník navíc podtrhli i dorostenci svým triumfem ve druhé lize. Společně se stabilním partnerským zázemím tak mají Glads nakročeno k udržení se na špičce českého amerického fotbalu. „Nechceme žádným způsobem jakkoliv uhýbat z naší cesty,“ potvrzuje Kulha.

Za pravdu mu dává i dosavadní průběh letošní sezony. Vysočina Gladiators se umístili po základní části na druhém místě a v semifinále Czech Bowlu měli v souboji s Ostrava Steelers výhodu domácího prostředí. Využili ji na jedničku a po jednoznačné výhře 49:6 postoupili do zápasu o titul.

Utkání amerického fotbalu mezi  Vysočina Gladiators a Brno Sígrs.
Fotbalisty Vysočina Gladiators oceňují i odborníci v zámoří

Přestože se ve sportu jen těžko cokoliv odhaduje předem, Glads mají velkou šanci znovu opanovat Czech Bowl. Zopakují Gladiátoři svůj loňský triumf? Finále (opět proti Lions) je na programu 17. července v Praze. 

Z kroniky místního klubu

SEDMIČKOVÝ FOTBAL

První zápas 13. 4. 2013
GLADS - Bucks 0:36

První vítězství 2. 5. 2015
GLADS - Dietos 34:19

AMERICKÝ FOTBAL

První zápas i vítězství 2. 4. 2016
Mustangs 2 - GLADS 0:89

První utkání Vysočina Gladiators 13. 4. 2013
GLADS - Pardubice Bucks
0:36 (0:0, 0:24, 0:6, 0:6), hráno v Nové Vsi

Gladiators: Jan Bačkovský, Michal Fiala, Jan Fialka, Petr Gerstner, Martin Gura, Radek Jindra, Aleš Kottek, Stanislav Kubát, Michal Kvaček, Marek Lachman, Michal Málek, Filip Nejedlý, Lukáš Ondráček, Lukáš Paul, Ondřej Paulus, Pavel Pavlas, Ondřej Pavlas, Adam Pártl, Václav Provazník, Marek Venc, Stanislav Vojtěch (pozn.: Petr Gerstner je nadále hráčem týmu, Ondřej Paulus je hlavním trenérem).

FINÁLOVÉ DUELY GLADS

2015
Iron Bowl: Knights - GLADS 27:26

2016
Iron Bowl: GLADS - Sharks 18:13

2017
Bronze Bowl: GLADS - Mammoths 0:6

2018
Silver Bowl: GLADS - Blades 10:28

2021
Czech Bowl: GLADS - Lions 23:0