Téměř po roce se tak opět vrací na čelo pomyslného žebříčku popularity nejvyšších představitelů čtrnácti krajských celků. Za poněkud paradoxní je však možné označit skutečnost, že byl nejlépe hodnocený představitel krajů odvolán z primátorského postu.

Druhým nejlépe hodnoceným hejtmanem se podle výsledků květnového šetření společnosti Sanep stal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Třetím nejlépe hodnoceným hejtmanem v květnu byl představitel Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Čtvrtým nejlépe hodnoceným hejtmanem se stejně jako v únoru i v květnu stal opět staronový nejvyšší představitel Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Velkým překvapením je propad jednoho z dlouhodobě nejlépe hodnocených hejtmanů, a to jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD), který se oproti únorovému šetření společnosti Sanep propadl z druhého místa až na pátou příčku.

Velice dobře si naopak vede nadále jediný zástupce KSČM ve vedení krajů, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Sedmé místo obsadil i přes mírný propad stejně jako 
v únoru i v květnu sociálnědemokratický představitel Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který se aktuálně těší podpoře 43,7 procenta obyvatel kraje.

Osmou pozici si rovněž stejně jako v únoru aktuálně udržel i sociálnědemokratický hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Z jedenáctého místa na devátou pozici postoupil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, který si opět získává důvěru obyvatel svého kraje.

O dvě příčky si polepšil oproti únorovým hodnotám 
i sociálnědemokratický hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Naopak k mírnému poklesu důvěry došlo v případě sociálnědemokratického hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka.

Největší nárůst kladných hlasů je patrný u hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka (ČSSD), který si nárůstem o 11,1 procenta hlasů skutečně důstojně zlepšuje reputaci po svém předchůdci Davidu Rathovi.

Největší propad však zaznamenal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).

Nejhůře hodnoceným představitelem krajů je v květnu hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD).

Internetový průzkum společnosti Sanep byl ve dnech 
1. až 19. května 2013 proveden na reprezentativním vzorku 21 906 dotázaných ve věkové kategorii 18 až 69 let. Celkově se průzkumu společnosti Sanep zúčastnilo, v rámci panelu dvě stě tisíc registrovaných uživatelů, 48 983 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem plus minus 
1,5 procentního bodu.

Průzkum byl zaměřen na spokojenost s činností jednotlivých hejtmanů a pražského primátora. Výsledky průzkumu představují vždy procentuální vyjádření hlasování reprezentativního vzorku respondentů pouze v daném kraji a v případě Bohuslava Svobody v Praze. Reprezentativní respondentní vzorek 
v rámci jednotlivých třinácti krajů činí v průměru 1 516 dotázaných a v Praze 2 190 dotázaných.

Sanep, s.r.o.
(redakčně upraveno a kráceno)