Cesta do minulosti v želivském klášteře


KDY: neděle od 12.00 a pondělí od 14.00
KDE: želiv, klášter
ZA KOLIK: neděle zdarma, pondělí 150 korun

Zažít historii na vlastní kůži budou moci zájemci v želivském klášteře na Pelhřimovsku. Den otevřených dveří doplněný hranými prohlídkami se koná tento víkend. Příchozí se přenesou do dávných časů a zažijí významné události kláštera na vlastní kůži.
Organizátoři slibují pohodovou atmosféru v nádherném prostředí kláštera. „Žádnou novinku sice letos nemáme připravenou, ale návštěvníci zde budou moci načerpat novou energii v této složité době, “uvedl za organizátory Michal Hájek.
Lidé mohou nakoupit zboží na stáncích, ale pořadatelé mysleli i na rodiny s dětmi. Nejmenší účastníci akce se mohou těšit na soutěžní stanoviště a pobaví je průvodci v dobových kostýmech. Zájemce čeká každou hodinu prohlídka kláštera, pivovaru a kostela Narození Panny Marie. Kromě klidu nabízejí pořadatelé i pěnivý mok. „Na své si přijde milovník klidu a historie, která ho hned po příjezdu obklopí. Ale potěšíme i milovníky piva! Želiv má totiž i svůj minipivovar, který navazuje na tradici výroby klášterního piva. Zájemci si je budou moci i zakoupit,“ slíbil Hájek.

Výstava Andělé a my
Výstava plná andělů je k vidění do 29. září


Doplnil, že v kulturním programu vystoupí mladý muzikálový zpěvák Lukáš Mazač. Návštěvníci zde najdou i poučení ohledně historie odívání, čeká je totiž ukázka dobového oblečení. Samotná prohlídka kláštera je zavede i do klášterní lazebny či hotelových pokojů.
O prodlouženém víkendu vyrazí s rodinou na výlet i Andrea Kopečková. „Podobné akce na památkách máme moc rádi a Želiv si rozhodně nenecháme ujít. Kdo ví, jestli to není na dlouho poslední výprava za kulturou,“ poznamenala Kopečková.
Pokud se vydá do želivského kláštera až v pondělí, může se těšit na hrané prohlídky. Průvodci přiblíží zábavnou formou historii kláštera od založení až po obnovu slavným barokním architektem Santinim. Je nutné si vstupenky zarezervovat. Zájemci mohou využít e-mail centrum@zeliv.eu nebo telefon 725 448 291.

Vokální soubor 4TET
4TET míří do Brodu. Roušky s sebou, vzkazují organizátoři

TIPY Z HAVLÍČKOBRODSKA

Stamicovy Slavnosti 
KDY: pátek od 19.00
KDE: Stará radnice, Havlíčkův Brod
ZA KOLIK: 150 korun

Závěrečný koncert devatenáctého ročníku hudebního festivalu Stamicovy slavnosti je připravený na pátek v sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě. Od sedmi hodin vystoupí smíšený pěvecký sbor Jasoň pod vedením Jany Lstibůrkové s programem Sborová tvorba napříč staletími. Vstupné na místě je 150 korun.

Koncert skupiny Slza
KDY: sobota od 19.00
KDE: Sokolovna, Chotěboř
ZA KOLIK: od 329 korun v předprodeji

V sokolovně v Chotěboři vystoupí skupina Slza. Fanoušci se mohou těšit na hity jako Holomráz, Paravany, Na srdci, Chmýří pampelišek nebo Hoď tam trsa. Hudební večer začne sobotu v sedm hodin, kapela Slza začne hrát v devět.

Koncert Romana Dragouna
KDY: pátek od 20.00
KDE: Klub Oko, Havlíčkův Brod
ZA KOLIK: 200 korun na místě

Zpěvák, klávesista a skladatel Roman Dragoun vystoupí v pátek v Havlíčkově Brodě. Fanoušci ho znají z brněnské rockové kapely Progres 2. Před Dragounem zahrají společně havlíčkobrodští hudebníci Petr Hrabalík a Jaroslav Vorlíček, samotný koncert začne v půl desáté.

Havlíčkobrodský půlmaraton
KDY: sobota od 8.00
KDE: Areál Plovárenská, Havlíčkův Brod
ZA KOLIK: půlmaraton 600 korun na místě, dětské závody – 50 korun na místě, lidový běh – 100 korun

Sportovní nadšenci se mohou těšit na půlmaraton v Havlíčkově Brodě. Dětské závody začnou v devět hodin, start půlmaratonu je v jedenáct. Závodu se bude účastnit maximálně 400 závodníků. Pořadatelé vyzývají účastníky, aby přišli pouze tehdy, nemají-li příznaky virového onemocnění či zvýšenou teplotu.

Venkovská prodejna, ilustrační foto.
Vesnické prodejny na Vysočině? Boj o přežití. Peníze z kraje půjdou jen některým

DALŠÍ TIPY

Pelhřimovsko

Výstava Sklářství na Kamenicku
KDY: denně kromě pondělí, do 20. listopadu
KDE: Kamenice nad Lipou
ZA KOLIK: běžné vstupné

Proniknout do tajů historie sklářství mohou návštěvníci v Kamenici nad Lipou. Uvidí výstavu nazvanou Sklářství na Kamenicku. Vychází z výzkumů soukromého badatele Petra Valeše. K vidění jsou i výrobky nejznámější zdejší sklárny ve Včelničce a ukázky autorského skla Pavla Hlavy. Výstava je přístupná v otevírací době muzea na zámku v Kamenici nad Lipou do 20. listopadu.

Jihlavsko

Burza na letišti v Jihlavě
KDY: neděle od 7.00
KDE: letiště Jihlava
ZA KOLIK: 50 korun

Tradici veřejné burzy na letišti v Jihlavě obnovuje v neděli spolek Fajro, zájemci mohou přijít prodávat či nakupovat na největší prodejní plochu na Vysočině. Vstupenky jsou slosovatelné, děti za vstup neplatí. 

Zleva staniční sestra Renáta Exnerová, náměstek hejtmana Pavel Franěk, ředitelka domova Hana Hlaváčková, zdravotní sestra Ludmila Cicková a náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Zuzana Jentschke Stőcklová.
Obětavost zaměstnanců břevnického domova důchodců ocenili i na ministerstu

Žďársko

Den české státnosti
KDY: sobota od 8.00
KDE: Nové Město na Moravě
ZA KOLIK: zdarma

Svatováclavské slavnosti se konají v sobotu na Vratislavově náměstí v Novém Městě. Program začne od devíti hodin vystoupením Venkovské kapely. Postupně od dvou hodin vystoupí Perfect Fifth, Žďárský swingový orchestr a Tata band. V šest hodin je naplánované předávání ocenění významným osobnostem města a poté vystoupí Anna K. 

Třebíčsko

Koncert Heleny Vondráčkové
KDY: sobota od 19.00
KDE: Moravské Budějovice
ZA KOLIK: od 490 korun 

Legenda české populární hudby Helena Vondráčková letos vyráží na další česko-slovenské turné. Během něj vystoupí v sobotu v Moravských Budějovicích. A jako hosty si na turné pozvala taneční skupinu Tap Academy Prague a také Olgu Lounovou.