Zámek ve Žďáře nad Sázavou
Kdy: pondělí až neděle 9 – 18 hodin
Za kolik: vstupné od 70 korun

Ve žďárském zámku je přístupné Muzeum nové generace, výstava pro děti s názvem Cesta do včelího města i galerie Kinských. Otevřená je také zámecká kavárna, funguje ovšem pouze výdejní okénko a zahrádka bez obsluhy. Venkovní areál zámku je volně přístupný veřejnosti.

Muzeum nové generace je zážitkové muzeum oceněné jako jedno z nejlepších ve střední Evropě. Přízemí expozice je věnované cisterciáckému řádu a temnému středověku, první patro umožní pohled do barevného světa baroka. Vstupné je 160, snížené 110 korun.

V galerii Kinských uvidí návštěvníci výstavu obrazů a fotografií mapujících historii rodu Kinských, současných majitelů zámku.

Výstava Cesta do včelího města přináší zajímavé pohledy na včely a na organismus včelstva. Jde o zážitkovou expozici pro rodiny, děti ji mohou zkoumat prakticky všemi smysly. Seznámí se s životem v úlu, a nejen to. Výstava je působivá, s krásnými kulisami, zvukovými i vizuálními efekty, skýtá dobrodružství i zábavu. Vstupné 100 a 70 korun.

Od pětadvacátého května zámek rozšíří svou nabídku o prohlídkovou trasu nazvanou Po stopách Santiniho a stálou výstavu Umění baroka. 

Autokino Vysočina 
promítá do neděle
Pátek 15. května v 17 a 20.30 hodin
 
Parkoviště v areálu jihlavské nemocnice se proměnilo v jedno z největších autokin v Česku. Návštěvníkům nabízí dvě promítání denně – odpolední dětské od 17 hodin a večerní rodinné od 20.30 hodin. Podmínkou účasti na promítání je nutná on-line registrace auta předem. V pátek jsou na programu filmy Jumanji: Další level a Rychle a zběsile – Hobbs & Shaw, v sobotu Jak vycvičit draka 3 a Přes prsty a v neděli Velké dobrodružství Čtyřlístku a Teroristka.

Ranč v Telči zve o víkendu na projížďky na ponících
16. – 17. května, 11 – 16 hodin
 
O víkendu otevírají ranč na Panských nivách v Telči. V sobotu i v neděli v čase od 11 do 16 hodin bude pro návštěvníky připraveno občerstvení a děti se mohou svézt na ponících – Matějovi, Emetovi a Johnovi. Ranč na Panských nivách se nachází poblíž nové in-line stezky a cyklostezky do Lipek, oblíbeného výletního místa Telčanů.

Slavnost Barchan v Jemnici.
O Barchan v červnu poběží. Bez skandování tisíců fanoušků

Plavba lodí Horácko
16. – 17. května 

Výletníci se opět mohou kochat krásnou přírodou z paluby lodě Horácko. Loď znovu vyplouvá na vyhlídkovou plavbu po Dalešické přehradě. Z přístaviště Kramolín vyjíždí v sobotu a neděli ve třech časech. Krátké plavby začínají v 10 a 16 hodin, ve 13 hodin začíná delší plavba až pod skálu Halířku. Počet míst na lodi je omezen na polovinu. Přístaviště v Třesově a v Koněšíně zatím není v provozu kvůli opravám mol, loď tam tedy nezastavuje. Lodní lístky se prodávají na lodi, platba je možná pouze v hotovosti.

Autokino pod věžemi Jaderné elektrárny Dukovany
15. – 16. května 

Jaderná elektrárna Dukovany spouští autokino pod chladícími věžemi. Vstupné je dobrovolné a jeho výtěžek půjde na podporu zdravotníků, hasičů a policistů v první linii. V pátek na programu bude kriminální thriller Joker. V sobotu české komediální drama Vlastníci. Začátky představení vždy od půl desáté večer. Zvuk si naladíte na frekvenci 88,8 FM.

Liduprázdný Dubrovník v Chorvatsku
Chorvatsko nepozorovaně otevřelo hranice. Turisté mohou k Jadranu