Vysočina – Paličkované šperky, ovoce z Afriky nebo regionální produkty z masa a mléka. To je jenom zlomek nabídky, kterou v sobotu chystají tři jarmarky a trhy na Vysočině. Výběr kvalitního zboží bude opravdu veliký. Stačí si vybrat a nebo rovnou všechny tři trhy objet.

Pelhřimov. Jarní farmářsko-řemeslný mini jarmark mohou zájemci navštívit v sobotu od devíti hodin ráno do poledne před budovou turistického informačního centra, v průchodu a átriu v Pelhřimově. Kromě pestré škály zboží čeká na návštěvníky také doprovodný program. „O houslové vystoupení se postará Základní umělecká škola v Pelhřimově a na děti čekají dřevohrátky, což je taková herní dílnička na zabavení,“ popsala vedoucí pelhřimovského informačního centra Jana Výborná. Zatímco rodiče budou nakupovat, děti se mohou zabavit hrátky s dřívky. A výběr zboží bude opravdu pestrý. Prodejci nabídnou šperky, keramické výrobky, textilní dekorace, dětské oblečení, háčkované výrobky, ponožky, svíčky, sirupy, zrající sýry, pomazánky, medové výrobky, preclíky a další. K zakousnutí přijdou určitě vhod palačinky.

Zatopený lom v Mysleticích u Telče. Opuštěný lom dokonce láká ke koupání.
Takraf i důlní vozíky. Podívejte se na skrytou krásu zatopeného lomu

Jihlava. Do krajského města se v sobotu vypraví to nejlepší přímo ze srdce Afriky. V DIODu budou nabízet skvělé tropické ovoce, které pěstují drobní ugandští farmáři. Všechno je akorát tak zralé, čerstvé a bez chemie. To jsou oblíbené africké trhy. „V nabídce bude kromě čerstvého ovoce také to sušené, dálkami vonící koření ze Zanzibaru, extra kvalitní káva, čaj, džemy a mnoho dalšího. Trh podporuje lokální farmáře a pěstitele a zboží od nich je za férové ceny,“ uvedla Simona Havlová z DIODu. Trh začíná v deset hodin dopoledne, končí ve tři odpoledne. Vstupné je zdarma.

Třebíč. Oblíbený třebíčský jarmark regionálních produktů se uskuteční rovněž v sobotu od devíti do tří hodin odpoledne na nádvoří třebíčského zámku. Na pultech se objeví produkty z mléka, masné výrobky, ručně vyráběné doplňky a dekorace a produkty od pěstitelů a výrobců z celého Kraje Vysočina.

Umělci, výtvarníci, hudebníci a herci se v Jihlavě spojili pro pomoc Ukrajině.
Pro Ukrajinu. Na benefiční akci v Jihlavě se vybralo přes 125 tisíc korun

Jihlavsko

Nina Rosa a kapela
KDY: pátek od 20.00
KDE: Jihlava, DIOD

Ninu Rosu znají lidé z online vydání projektu DIOD Music Box, nyní ji uslyší naživo i s doprovodnou kapelou. Zazní písně v různých jazycích i hudebních stylech inspirovaných jazzem, swingem, reggae či folkem. Debutové album Discover si vysloužilo tři nominace na slovenské ceny Radio Head Awards.

Rockový ples
KDY: sobota od 20.00
KDE: Hodice, kulturní dům

Desátý ročník Rockového plesu v Hodicích se uskuteční v sobotu od osmi večer. Zahraje kapela Premiér, nebude chybět taneční zpestření ani půlnoční překvapení. První cenou v tombole je motocykl Jawa 21. Je připravené bohaté občerstvení.

Výstava: Asi vítr
KDY: až do 24. dubna
KDE: Jihlava, Dům Gustava Mahlera

Kolektivní výstava na téma vítr. Vítr, který se koncem června loňského roku ničivou silou prohnal obcemi na Hodonínsku a Břeclavsku také mluví, signalizuje. Otevřeno každý den od úterý do neděle od devíti do dvanácti a od půl jedné do pěti hodin odpoledne.

Mámo, táto, pojď si hrát
KDY: neděle od 15.00
KDE: Telč, TJ Sokol

Tělovýchovná jednota Sokol připravila hravé odpoledne s pohádkou, cvičením i vyráběním v sokolovně.

Blbec k večeři
KDY: neděle od 19.00
KDE: Třešť, kulturní dům
ZA KOLIK:380 a 430 korun

Bláznivá francouzská komedie, kde platí, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. A dále kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. Při srážce s blbcem se může rozsvítit i inteligentovi. Vstupné za 380/430 korun. Hrají Václav Vydra, Jana Boušková, Rudolf Hrušínský a další.

Benefiční karneval
KDY: neděle od 14.00 do 19.00
KDE: Jihlava, DKO

Umělecká agentura Kašpaři ve spolupráci s produkcí Domu kultury společně pořádají rodinný karneval, který pomůže válkou postižené Ukrajině a uprchlíkům. Program bude ve velkém sále Domu kultury a doprovodné akce po celé budově. Na návštěvníky čekají loutková divadla, klauni, kouzelník, tance, světelná show, balónky, obří bubliny, benefiční tombola a další. Výtěžek poputuje Oblastní charitě Jihlava, která pomoc zajišťuje.

Koncert pro Ukrajinu
KDY: neděle od 18.00
KDE: Brtnice, SKC Brtnice

Město Brtnice pořádá koncert pro Ukrajinu. V neděli od šesti hodin večer zahraje v areálu společensko-kulturního centra Brtnice kapela Kalybr. Výtěžek poputuje na pomoc Ukrajině.

Výměnné trhy
KDY: neděle od 7.00 do 9.00 hodin
KDE: Telč, areál Na Kopečku

V neděli se konají v Telči Na Kopečku v areálu Českého svazu chovatelů v Telči výměnné trhy drobného zvířectva. Pořadatelé zajistili výkup kůží, exotů, prodej krmiv i krmných doplňků.

Otužilci ve vodě pod Wilsonovou skálou.
Otužilci ve vodě pod Wilsonovou skálou. Andrea je mistryní ČR v zimním plavání

Třebíčsko

Třebíč Ukrajině
KDY: pátek od 19.00
KDE: Třebíč, Národní dům
ZA KOLIK: od 200 korun

Okrašlovací spolek Sypejte ptáčkům a hudební klub Béčko společně pořádají v pátek 11. března v Národním domě v Třebíči benefiční večer nazvaný Třebíč Ukrajině. Začátek je od sedmi hodin večer. Vystoupí Jezerel, Kucharski, Permon Balet Superstar, Jiří Vyorálek se svojí kapelou Dr. Vykape, Oldřich Navrátil. Vstupné dle možností a vlastního uvážení každého návštěvníka, minimálně však 200 korun. Výtěžek bude poslán na transparentní účet Spolku CS 156, z.s. 506770002/5500, který má přímé kontakty na občany Ukrajiny. Ti mohou darované peníze použít pro rodiny prchající před válkou. Více o spolku CS156, z.s lidé najdou na www.cs156.cz.

Společenský ples
KDY: pátek od 20.00
KDE: Mohelno, sokolovna

K tanci a poslechu bude hrát na plese v Mohelně skupina Tremolo.

David Koller v Roxy
KDY: sobota od 20.00
KDE: Třebíč, klub Roxy

David Koller chce zase zažít atmosféru klubů. Na jaře 2022 se do nich po čtrnácti letech vrací a přiveze i nové písničky.

Velikonoční tvoření
KDY: pátek od 16.00
KDE: Třebíč, DDM
ZA KOLIK: 250 korun

Zájemci si mohou přijít vyrobit velikonoční věneček a dřevěnou husu. Cena je 250 korun.

Dětský karneval
KDY: neděle od 14.00
KDE: Mohelno, sokolovna

Na nedělní odpoledne připravili v Mohelně dětský karneval. Začátek je od dvou hodin odpoledne.

Pohádky ze Špalíčku
KDY: neděle od 15.00
KDE: Náměšť nad Oslavou, Konferenční místnost ZŠ Husova
ZA KOLIK: od 80 korun

Pohádka pro děti v podání divadla Paravánek. Nestárnoucí Hrubínovy pohádky hrané malými marionetami či plošnými loutkami, střídají písničky s kytarou, akordeonem a příčnou flétnou. Děti se zapojují do představení hrou na jednoduché hudební nástroje. Vstupné v předprodeji osmdesát korun, na místě sto korun, děti do tří let zdarma.

Miss Dietrich lituje
KDY: neděle od 19.00
KDE: Třebíč, Národní dům
ZA KOLIK: od 390 korun

IV. představení Festivalu divadla 2-3-4 herců v podání Divadla Ungelt Praha. Matka a dcera. Regina Rázlová jako Marlene Dietrich a Simona Postlerová jako Maria Riva ve strhujícím rodinném souboji. Láska a sebeláska. Zlatý prach slávy a neúprosný čas. Věčná bitva s minulostí. Kdo zvítězí? Vstupné 390, 410, 430 korun.

Písničky pro Ukrajinu
KDY: sobota od 17.00
KDE: Náměšť nad Oslavou, kostel sv. Jana Křtitele
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Vokálně-instrumentální soubor Svatojánští broučci z Náměště nad Oslavou cítí smutek a vyjadřuje podporu Ukrajině. V sobotu pořádá v kostele svatého Jana Křtitele koncert nazvaný Písničky pro Ukrajinu od pěti hodin odpoledne. Vstupné je dobrovolné. Písničky i celé vstupné bude patřit Ukrajině.

Duety
KDY: úterý 15. března od 18.00
KDE: Třebíč, Národní dům

V Třebíči vystoupí Marcel Zmožek společně s Petrou Zmožkovou v zábavném pořadu pro seniory Duety. Hudební skladatel, textař a zpěvák úspěšně působí na domácí hudební scéně již pětadvacet let. Jeho písně se staly velmi oblíbenými.

LiStOVáNí: U nás v Evropě aneb vaříme z vody
KDY: čtvrtek 17. března od 17.00
KDE: Třebíč, Městská knihovna, hudební oddělení
ZA KOLIK: od 80 korun

Projekt LiStOVáNí se vrací na třebíčskou scénu s cooking show podle knihy U nás v Evropě, která vychází ze stejnojmenného televizního pořadu. V průběhu večera navštívídiváci s modrožlutým moderátorem Lukášem Hejlíkem země Evropské unie, seznámí se s vybranými deseti evropskými tatínky, které ztvární Alan Novotný. Společně uvaří hutný euroguláš, těšit se mohou na velkou divadelní kuchařskou show. Vstupné v předprodeji v knihovně osmdesát korun, na místě sto korun.

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou z ptačí perspektivy
Zámek jako na dlani. Kouzelné snímky zachycené z dronu. Mrkněte do galerie

Žďársko

Za osobnostmi barokního kláštera II
KDY: pátek a sobota od 18.00
KDE: Žďár nad Sázavou, zámek
ZA KOLIK:480/200/150 korun

Pro velký návštěvnický úspěch bude podruhé otevřený žďárský zámek večer, aby se zde mohli příchozí setkat s významnými osobnostmi historie. Uvidí tak třeba kardinála Františka Ditrichštejna, opata Václava Vejmluvu nebo architekta Santiniho. Atmosféru dotvoří videoprojekce i zvuky houslí. Prohlídky začínají v pátek a v sobotu od šesti hodin, poslední prohlídka v devět hodin večer. Délka jedné je šedesát minut. Rodinné vstupné (dva dospělí a až tři děti ve věku 6–18 let) stojí 480 korun, dospělý návštěvník zaplatí 200 korun, snížené vstupné činí 150 korun (studenti, děti, senioři, ZTP/P).

Tančírna – Waltz
KDY: sobota od 19.00
KDE: Nové Město na Moravě, kulturní dům
ZA KOLIK: 70 korun

Elegantnímu waltzu bude tentokrát patřit sobotní večer v novoměstském domě kultury. V sedm hodin zde začíná Tančírna, další ze série novoměstských tanečních večerů pro zájemce.

Kurz Nordic Walking pro neználky
KDY: neděle 8.30 – 12.30
KDE: Nové Město na Moravě, sraz na parkovišti u koupaliště
ZA KOLIK: 600 korun

Čtyřhodinový kurz je vhodný pro první seznámení s tzv. severskou chůzí a pro správný nácvik odpichu z holí. Na základě kurzu mohou zájemci s novoměstskou skupinou Nordic Walking chodit na procházky pravidelně. S sebou sportovní oblečení a obuv, čepici a rukavice a malý batůžek s malou svačinou a pitím. Kurzovné činí 600 korun, je třeba se předem přihlásit na telefonu 608 908 486.

Jenda Novák u piána
KDY: pátek od 20.00
KDE: Žďár nad Sázavou, Jazzmine club
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Návštěvníky čeká páteční večer plný známých melodií a jazzových standardů s oblíbeným pianistou Jendou Novákem. Vstupné je dobrovolné.

Jelen – Věci a sny tour
KDY: sobota od 20.00
KDE: Žďár nad Sázavou, Dům kultury
ZA KOLIK: 490 korun

Hudební skupina Jelen se na svém turné k nové hudební desce zastaví i ve Žďáře nad Sázavou. Fanoušci se mohou těšit na staré písně i jedenáct zbrusu nových skladeb. Ty, jak hudebníci slibují, působí popověji než kdy dřív.

Koncert bývalých studentů
KDY: neděle od 17.00
KDE: Nové Město na Moravě, Horácká galerie

Při nedělním koncertu pořádaném Základní uměleckou školou Jana Štursy v Novém Městě se představí bývalí studenti hudebního oboru, kteří ve studiu pokračují na vyšších uměleckých školách.

Výstava trofejí zvěře
KDY: pátek až neděle, od 8.00 do 17.00
KDE: Žďár nad Sázavou, sál Hasičské pojišťovny

Myslivci, přátelé přírody i všichni ostatní jsou zvaní k prohlídce výstavy trofejí zvěře, ulovené v roce 2021 v honitbách okresu Žďár nad Sázavou. Výstava se koná ve Žďáře v sále Hasičské pojišťovny od pátku do neděle denně od osmi do pěti hodin odpoledne. Zajištěný bude i prodej mysliveckých potřeb, oblečení a zvěřinových uzenin, o víkendu bude též možné vyzkoušet střelbu na laserové střelnici. Po celou dobu bude též možno ochutnat občerstvení v podobě zvěřinové kuchyně. Akci pořádá Českomoravská myslivecká jednota – okresní myslivecký spolek ve Žďáře nad Sázavou.

Včelařský mezigenerační kvíz
KDY: neděle od 14.00 do 18.00
KDE: Nové Město na Moravě, kulturní dům

Po roční pauze se v Novém Městě uskuteční mezigenerační kvíz, tentokrát na téma včelařství. Čtyř až osmičlenné týmy se mohou hlásit na e–mailu smardova.l@nmnm.cz. Alespoň půlku týmu musí tvořit děti do patnácti let, v týmu musí být člověk nad padesát let a mohou v něm být maximálně dva hráči ve věku patnáct až padesát let.

Dětský karneval s Davidem
KDY: sobota od 14.00
KDE: Velká Bíteš, kulturní dům
ZA KOLIK: vstupné 50 korun

Na všechny děti čeká v sobotu odpoledne v kulturním domě ve Velké Bíteši karneval plný zábavy. Vstupné je padesát korun, masky za vstup neplatí.

Terapie rodinou
KDY: sobota od 19.00
KDE: Žďár nad Sázavou, Městské divadlo
ZA KOLIK: 450 korun

Léčivé divadlo Gabriely Filippi tentokrát ve Žďáře nad Sázavou v sobotu večer uvede bláznivou rodinnou komedii o tom, jak umí být život krásný a tragikomický. Začátek je od sedmi večer.

Ani lidem v Novém Městě na Moravě není situace na Ukrajině lhostejná.
Stojíme za Ukrajinou. Novoměstští se sešli a vyjádřili svůj nesouhlas s válkou

Havlíčkobrodsko

Kamil Střihavka a The Leaders
KDY: sobota od 20.00
KDE: Chotěboř, Panský dvůr
ZA KOLIK: 450 korun

Koncert Kamila Střihavky si návštěvníci poslechnou v sobotu v Panském dvoře. Vstupné na místě 450 korun.

Čítárnička s hercem Janem Budařem
KDY: pátek od 16.00
KDE: Havlíčkův Brod, Krajská knihovna Vysočiny

Oddělení pro Děti a mládež Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě pořádá v pátek od čtyř hodin odpoledne Čítárničku s hercem Janem Budařem. Zájemci se mohou těšit na předčítání z jeho knih Leopolda Bumbáce největší tajemství a Princ Mamánek.

Dobročinné kremrole a likér
KDY: bez omezení
KDE: Ledeč nad Sázavou, Penzion a restaurace U Řeky

V tomto čase je důležité pomáhat ať už jakýmkoliv způsobem. Penzion a restaurace U Řeky v Ledči nad Sázavou se rozhodli vařit vaječný likér a péct dobročinné kremrole na pomoc Ukrajině. Výsledná částka za prodej likéru a dobročinných kremrol poputuje na pomoc ukrajinskému národu prostřednictvím organizace Člověk v tísni.

Kino Art Café – Renoir
KDY: pondělí 14. března od 18.30
KDE: Chotěboř, podkroví knihovny
ZA KOLIK: 100 korun

Další Kino Art Café diváci uvidí v pondělí večer od půl sedmé v podkroví chotěbořské knihovny. Film Renoir uvede Lenka Dolanová, kurátorka výtvarné sbírky Městského muzea. Azurové pobřeží, 1915. Na sklonku svého života je Pierre-Auguste Renoir zasažen ztrátou své milované ženy, artritickými bolestmi vysokého věku a děsivými zprávami, že jeho syn Jean byl zraněn v boji. Jako zázrakem pak do jeho života vstoupí mladá dívka a starý malíř je naplněn novou, zcela nečekanou energií. Živelná a překrásná Andrée se stane jeho poslední modelkou a pramenem pozoruhodného omlazení. Jean se vrací domů na rekonvalescenci a stejně jako jeho otec podléhá nové, zrzavé hvězdě na Renoirově obloze. V středomořském ráji – a tváří tvář otcově přísnému odporu – podlehne této divoké a nezkrotné vášni… a postupně se v slabošském a válkou otřeseném Jeanovi začíná probouzet filmař. Vstupné sto korun.

Ledeč nad Sázavou
Ledeč filmaře přitahuje. Naposledy si zahrála v televizní kriminálce

 

Pelhřimovsko

Benefiční koncert
KDY: pátek od 19.00
KDE: Pacov, sokolovna
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

V pátek od sedmi hodin večer se uskuteční v pacovské sokolovně benefiční koncert, jehož výtěžek půjde pomoc lidem prchajícím z válkou zasažené Ukrajiny, kteří našli dočasný azyl na Pacovsku. Vystoupí dechový orchestr Základní umělecké školy Pacov, Filip Zoubek – One man show, Protéza Blues Band, EFEKT Band, Prádelní koš. Vstupné je dobrovolné. Koncert pořádá město Pacov.

Jarní pelhřimovská tančírna
KDY: sobota od 19.00
KDE: Pelhřimov, kulturní dům Máj
ZA KOLIK: 130 a 180 korun

Pelhřimovská tančírna je určena pro všechny, kteří si chtějí jen tak pro radost zatančit, dobře se pobavit a třeba se naučit i něco nového. Každá Pelhřimovská tančírna má své vlastní téma a je rozdělena do několika částí. První, úvodní část, je volnější a ideální na roztančení a seznámení se s parketem. Druhá část je vždy výuková. Tančírna je navíc vždy proložena různými vystoupeními, ať už malými či velkými tanečníky z DanceArt Pelhřimov, tanečnicemi z kurzů Latiny pro ženy nebo se zde objeví nějaký speciální host. Vstupné studenti 130 korun, dospělí 180 korun.

Pirátská pohádka
KDY: sobota od 15.00 hodin
KDE: Pelhřimov, Divadlo Lubomíra Lipského
ZA KOLIK: na místě 130 korun

Divadelní spolek Hralous Pelhřimov připravil pro děti na sobotní odpoledne představení Pirátská pohádka. Začátek je od tří hodin. Dvě pirátky, staré kamarádky, se dostanou po ztroskotání lodi na neznámý ostrov. Jejich přátelství ale skončí ve chvíli, kdy objeví poklad. Okamžitě se projeví jejich divoká povaha, touha po bohatství a začnou se mezi sebou o poklad prát. Vstupné v předprodeji sto korun, na místě 130 korun.

Křížek u cesty k Šimpachu
Mráz i slunečné počasí. To je měsíc březen. Vydejte se na výlet do přírody