Pro odklad startu se velení mise rozhodlo, aby mohlo vyšetřit, proč systémy u motorů rakety Falcon 9 nepotvrzovaly „plný náklad“ palivové směsi, uvádí NASA. Posádka pak musela asi hodinu čekat v lodi na vypuštění paliva. Falcon 9 i modul Crew Dragon jsou podle tiskové zprávy „v bezpečné konfiguraci“.

„Jsem hrdý na pozornost a odhodlání, s nimiž týmy NASA a SpaceX přistupují k bezpečnosti (posádky) Crew-6,“ uvedl šéf NASA Bill Nelson. „Lety lidí do vesmíru jsou ze své podstaty riskantní záležitostí a poletíme, jako vždycky, až budeme připravení,“ dodal.

Mezinárodní vesmírná stanice
K ISS dorazila záchranná loď. Odveze uvízlou trojici astronautů

Americká vesmírná agentura krátce po odkladu upřesnila, že v úterý se o start nepokusí, neboť tomu nepřeje předpověď počasí. Za nový možný termín označila noc na čtvrtek, konkrétně 00:34 místního času (06:34 SEČ), pokud se podaří odstranit technický problém, který startu dnes zabránil.

Posádku lodi Crew Dragon tvoří Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg, kteří jsou velitelem a pilotem letu. Spolu s nimi se k ISS mají podle plánů na šest měsíců vydat astronaut ze Spojených arabských emirátů Sultán Nijadí a zástupce ruské agentury Roskosmos Andrej Feďajev.

Poškození lodi Sojuz MS-22

Jde o šestou výměnu posádky ISS, kterou NASA podniká ve spolupráci se společností SpaceX. Čtveřice má vystřídat astronauty NASA Nicole Mannovou a Joshe Cassadu, Rusku Annu Kikinovou a Japonce Koičiho Wakatu. Ty jsou na ISS od loňského října, kdy je tam dopravila loď Crew Dragon.

Planeta Venuše (na snímku Japonské národní vesmírné agentury z května 2016).
Blízké setkání Měsíce s Venuší a Jupiterem. Působivý úkaz lidé uvidí za soumraku

Spolu s nimi tam jsou další tři astronauti, jejichž na podzim plánovaný návrat na Zemi se zkomplikoval kvůli poškození lodi Sojuz MS-22, kterou zasáhl mikrometeorit. V neděli pro ně k ISS dorazila loď Sojuz MS-23.