Průměrný věk potenciálních komunálních politiků se oproti roku 2018 o několik měsíců zvýšil a blíží se padesátce. Vyplývá to z analýzy kandidátních listin, kterou provedla datová redakce Deníku. Ta se kromě věku a pohlaví kandidujících v komunálních volbách podívala také na jejich stranické dresy.

Jak bývá zejména v menších obcích pravidlem, více než 60 procent jmen tvoří nestraníci. Z celorepublikových partají potvrdila nejširší členskou základnu KDU-ČSL. Přetavila ji v celkem 13,6 tisíc kandidátů. Následuje ODS, třetí největší počet želízek v ohni má KSČM.

Kandidáti zestárli

Komunističtí kandidáti jsou však v průměru výrazně starší, většina z nich už překročila šedesátku. Od pirátů, kteří jsou s průměrem 39 let naopak nejmladší, je tak dělí věkový rozdíl celé jedné generace.

Předvolební billboardy v ulicích Ostravy, 31. 8. 2022, Ostrava
OBRAZEM: Předvolební bizár? Billboardy v ostravských ulicích vzbuzují emoce

Celorepublikový průměr věku kandidátů činí 47,6 roku. Nejvyšší je ve Všepadlech na Domažlicku, kde kandidují pouze lidé v důchodovém věku. Dříve narození kandidáti jdou do voleb zejména ve větších městech. Například v Karlových Varech jim je průměrně přes 53 let. Je mezi nimi i 96letý komunista Milan Hejsman.

Na venkově láká komunální politika častěji mladší lidi. V Honbicích na Chrudimsku je průměrný věk kandidátů méně než 30 let. Nadprůměrně mladé kandidátní listiny mají obce na jižní Moravě včetně samotného Brna. Absolutní rekord však drží Nová Role na Karlovarsku, kde o přízeň voličů zabojuje hned sedm čerstvě osmnáctiletých.

Česká politika je stále především mužskou záležitostí. Platí to i o komunální úrovni. Letos je na kandidátních listinách třetina ženských jmen, což je jen nepatrně více než při předchozích volbách. Pouze lidovci poslali do boje více než 35 procent dam. Nejméně je něžné pohlaví zastoupeno u ODS.

Žen je stále málo

Jen ve zhruba desetině obcí jsou síly vyrovnané nebo v nich dámy převažují. Jedná se ale zpravidla o malé vesničky. Výjimku tvoří pouze Bojkovice v okrese Uherské Hradiště a ostravský Svinov.

Ve čtyřech obcích pak kandidují výhradně ženy, naopak ve více než dvou stovkách obcí není na kandidátkách ani jedno ženské jméno.

Ilona Severová, současná starostka obce Lukavice u Žamberka
Ženy na radnici. Doma si zvykli, že stále někdo zvoní, říká starostka Lukavice

V některých obcích se i zavedené strany rozhodly nekandidovat pod svou zavedenou značkou, ale pod zcela jiným názvem. Například v Olomouci tak najdete členy ČSSD na kandidátce s názvem Olomoučané, v Chrudimi na kandidátce Za Prosperující Chrudim a v Jindřichově Hradci členy KDU-ČSL na kandidátce Odpovědně pro Hradec.