Humpolečtí se ale nenechali odradit a pro letošní oslavy vymysleli raději ještě náhradní termín. „Pokud to nepůjde v létě, tak předpokládáme, že koncem září a začátkem října by už to vyjít mohlo,“ doplnil Josef Jirků.

Oslavit pětasedmdesáté výročí od založení školy chtějí v Humpolci velkolepě. V plánu mají představit školu široké veřejnosti v humpoleckém parku Stromovka, uspořádat den otevřených dveří a také galakoncert v tamním Divadle Za komínem. Na něm vystoupí nejlepší žáci školy a hosté, kterými budou bývalí absolventi školy a současní profesionální umělci.

Fotografie Jaroslav Rössler
Galerie zahajuje online výstavy ze sbírek: Fotografický mág Jaroslav Rössler

V současné době sídlí Základní umělecká škola Gustava Mahlera v budově ve Školní ulici, kam se přestěhovala 22. srpna 1961.

Původně Městský hudební ústav navštěvovalo 104 hudebníků. Později školu přejmenovali na Lidovou školu umění a pro velký zájem žáků v roce 1961 přiřadili k hudebnímu oboru i obor výtvarný. Škola se díky dobrým výsledkům a zájmu veřejnosti opět rozšířila v roce 1994, kdy ve škole zahájili výuku tanečního oboru.