Po padesáti letech se vrátil a prosadil, aby se obě města stala partnery. Smlouva o přátelství mezi městy byla podepsána 23. června 2007 při městské slavnosti v Třešti. První koncert česko-německého přátelství se uskutečnil už před třemi lety v Třešti, o rok později se zopakoval na německé straně a letos je opět pomyslný míč na třešťské straně. Koncert se koná příští pátek 26. května od 19 hodin v kulturním domě v Třešti.

„Na něm zazpívá Cantare pod vedením manželů Šimánkových. Z Německa přijede mužský pěvecký sbor Liederkranz, který na tomto společném koncertě oslaví 175 let od založení tohoto spolku,“ uvedla Michaela Marešová, vedoucí kulturního odboru Třeště.

O tom, že by se obě města mohla dohodnout na pravidelných návštěvách, hovořil Walter Schrammel už v roce 1992, kdy do Třeště přijel po necelých 50 letech. Z města ho vyhnal odsun Němců v roce 1945. „Od svého návratu do rodné země prosazoval, aby se zástupci měst pravidelně navštěvovali a připravovali kulturní akce. Za navázání tohoto přátelství byl Schrammel oceněn pamětní medailí města, kterou převzal v listopadu 2012,“ popsala Marešová.

Ve čtvrtek v 16 hodin začal hudební festival Hudba tisíců - Mahler 2017. Akci zahájil dechový orchestr Tutti ze Základní umělecké školy v Jihlavě pod vedením dirigenta Jana Noska.
V parku Gustava Mahlera zahájili festival

Partnerství mezi městy fungovalo už po revoluci, ale bez oficialit. V roce 2007 ji podepsali starostové měst Vladislav Nechvátal a Lars Leveringhaus podepsali při zmíněné městské slavnosti v Třešti, podruhé na konci letních prázdnin v Obergünzburgu při příležitosti šestistého výročí založení obce. „Od té doby se zintenzivnily návštěvy mezi oběma městy. Současní starostové obou obcí se potkávají i soukromě, při svých dovolených s rodinami a přáteli,“ dodala Marešová.

Co se týče připravovaného koncertu, tak vstupenky na něj jsou již v předprodeji v místním informačním centru nebo on-line na webu města. Z Bavorska přijede starosta Lars Leveringhaus, místostarosta Herbert Heissler s manželkou, chybět nebude ani Walter Schrammel s manželkou. Celkem bude v Třešti ve dnech 25. až 28. května necelých 80 obyvatel bavoského města Obergünzburg a jeho okolí. „Zástupci města Třešť dostali oficiální pozvání k návštěvě Obergünzburgu na konec letních prázdnin. To se tam totiž pravidelně koná slavnost střeleckých spolků,“ uzavřela téma Marešová.