Kdy nadace vznikla?

Byla založená v roce 2007. U jejího zrodu stáli lidé, kteří do České republiky cestovali a místní památky je zaujaly. Česká historie je totiž od té britské velmi odlišná. Je tu ohromné množství historických budov, které jsou bohužel z různých důvodů zanedbané. Ať už kvůli válce či kvůli komunistickému režimu. Skupina lidí se proto rozhodla, že by mohla k obnově některých z těchto památek přispět a upoutat na ně pozornost. A to nejen ve Velké Británii, ale především u samotných Čechů.

Co přesně tedy děláte?

V podstatě dvě věci. Poskytujeme granty pro restaurátorské projekty. Nejsou příliš vysoké. Zpravidla můžeme dát jen malý díl z částky, o kterou nás lidé požádají. Ale je to určitý začátek, který umožňuje žádat třeba další nadace a argumentovat tím, že projekt již někdo podpořil. Myslím si, že se jedná o dobrý model, jak nějaký projekt rozjet a nastartovat. I malá částka může pomoci. A tou druhou věcí je samozřejmě dobrovolnictví.

Jak jste se dostali právě k Santiniho hřbitovu?

V minulosti jsme finančně podpořili klášterní baziliku, takže Žďár jsme již dobře znali. Chtěli jsme se zde angažovat i jinak. Nabídku obnovy hřbitova jsme rádi přijali, protože je to skutečně významná stavba.

Je dobrovolnictví v Británii hodně rozšířené?

Určitě ano, alespoň co se památek týče. V Británii existuje nespočetné množství projektů, kdy se památky opravují právě na základě dobrovolnictví. Tuto myšlenku se s naší nadací snažíme přinést i do Česka.

A ujímá se tady?

Když někde pracujeme, místní lidé se k nám většinou rádi připojují. I tady ve Žďáře pracovalo sedm dobrovolníků z Británie a přidal se k nám stejný počet dobrovolníků z okolí. Hlavně mladší generace už má na věc trochu jiný pohled a větší chuť se do projektů zapojovat i bez nároku na finanční odměnu. Ale dobrovolníci neodejdou s prázdnou. Přinejmenším poznají svoje dovednosti, o nichž dosud nevěděli. Lidé totiž často netuší, čeho všeho jsou, v dobrém smyslu slova, schopni.

Mohou dobrovolníci nahradit práci odborníků?

Dobrovolnictví se určitě nemůže vnímat jako náhrada práce vykonané firmou. Je to ale způsob, jak uvést do života nějaký projekt, který by jinak neměl vůbec šanci, případně jak ho při životě udržet. Protože pokud nemáte peníze, dobrovolnictví je jediná možnost. O vašem projektu se ale lidé začnou zajímat a třeba se budou chtít i zapojit. A myslím si, že přesně to se nám při opravě Santiniho hřbitova povedlo.