Oba představitelé vlády argumentovali mimo jiné tím, že jsou silné tlaky ze strany možných zahraničních investorů. Jednoduše řečeno - na takový závažný krok je potřeba klid. A je nutné zvážit všechny alternativy, jak v budoucnu zajistit elektřinu pro Českou republiku.

Vůči tomuto postupu už se ostře ohradil Kraj Vysočina. Podle něj by byl v rozporu se Státní energetickou koncepcí České republiky a na ni navazujícího Národního akčního plánu.

Kraj vyzval Babišovu vládu, aby energetickou koncepci i akční plán důsledně plnila, aby rychle rozhodla o finančním i investičním modelu dostavby Dukovan. A aby podnikla další konkrétní kroky k tomuto cíli. Hejtmanství upozorňuje na skutečnost, že prodlužování životnosti jaderné elektrárny není automatická záležitost, je nutné získat povolení a ta nezávisejí na vládě, ale na dozorujícím úřadu.

Ilustrační foto
Superjackpot padl. Sázející z Třebíčska vyhrál 23 milionů korun

„Je to problematické i z pohledu akceptace veřejností. Prodlužovat provoz starší, i když bezpečné technologie, není možné do nekonečna,“ zdůraznil kraj.

Reakce z ČEZu je opatrná. Ředitel dukovanské elektrárny Miloš Štěpanovský sdělil, že provoz zařízení se předpokládá nejméně na dalších 20 let. Bude záviset na stavu klíčových komponent. „Případný provoz bloků po roce 2035 je proto z pohledu zařízení reálný, ale záleží také na ekonomických a regulatorních podmínkách,“ dodal.

Podle předsedy Energetického Třebíčska Jonáše se sejdou zástupci krajů, obcí, ČEZu i hospodářské komory 19. listopadu, aby projednali další společné kroky. „Paní ministryně Nováková nerozumí jaderné energetice. Sama nám to řekla. Spoléhá se na rady někoho, určitě to není odborník. Když pak Nováková vyřkne takovou blbost,“ dodal Jonáš.

Nabíjecí stanice pro elektromobily na parkovišti na Komenského náměstí v Třebíči.
Na Komenského náměstí vzniká chytré parkoviště