Zájemci o studium si mohou vybrat ze sedmi oborů s maturitou a z dvanácti učebních oborů.

Mezi maturitními obory je v nabídce mimo jiných obor s názvem oděvní technik. „Studium předpokládá vztah k ruční práci a kráse," řekla pedagožka Dagmar Marešová k tomu, čím by měli studenti disponovat.

O uplatnitelnosti absolventů tohoto oboru přitom nemusí mít zájemci starost. „Poptávka na absolventy přichází z mnoha míst. Nejedno oděvní družstvo se potýká s odchodem staré generace krejčích a švadlen a nová nepřichází. Odvětví textilu dlouho stagnovalo, ale teď je znovu na vzestupu," vychválila studium Marešová. Některé absolventky oboru se prý uplatnily i jako vedoucí butiků, módní návrhářky nebo pokračovaly ve studiu na vysokých školách.

Studium se prokládá pravidelnou praxí. „Holky mají vždy sedm dní školy a tři dny praxi ve školních dílnách. Zároveň pak mají souvislou praxi. Loni byly například dvě studentky 
v Horáckém divadle v Jihlavě," popsala učitelka.

I přesto, že se jedná 
o perspektivní obor, studujících je málo. „Loňské dva ročníky jsme nenaplnili, takže teď je pouze šest studentek ve čtvrťáku a pět ve třeťáku. Učební obor krejčí, který také nabízíme, přitom není otevřený delší dobu," posteskla si Dagmar Marešová.

O propagaci jednotlivých oborů se škola zodpovědně stará. „Už několik let zveme deváťáky ze základních škol v okolí na návštěvy. Chodí se dívat do dílen, kde obor prezentuje vyučující se žáky. Mohou se podívat na výrobky, vyzkoušet si různé techniky a sami na vlastní oči vidět, jak škola a studium vypadá," vysvětlila Dagmar Marešová.

Zároveň instituce pořádá den otevřených dveří a jezdí se prezentovat na akci Mozaika středních škol. Ta se uskuteční letos podvacáté, 
a to 8. listopadu od 9 do 16.30 hodin v pelhřimovském kulturním domě Máj.
Prezentaci si nenechají ujít ani z České zemědělské akademie v Humpolci. „Mozaiky a i dalších burz středních škol se budeme určitě účastnit," slíbil zástupce ředitele František Stiller.

Informace o škole poskytnou zájemcům učitelé 
i studenti. „Na těchto akcích pomáhají i naši studenti. Prezentujeme zejména obor kynologie. Žáci tak předvedou svoje dovednosti i se psy, které si vychovali," nalákal Stiller.

Stejně jako průmyslová škola budou k dispozici 
i během dne otevřených dveří. „Na burzách škol nebývá tolik prostoru. Proto se vážní zájemci dozvědí více 
u nás během dne otevřených dveří," uzavřel zástupce ředitele.

Na Mozaiku se sjíždějí školy z Pelhřimovska i okol᠆ních okresů. Konkrétně v okresu Pelhřimov si mohou žáci vybírat mezi třemi gymnázii a šesti středními odbornými školami.

Důležité termíny

8. listopadu – Mozaika SŠ v KD Máj v Pelhřimově
30. listopadu – termín odevzdání přihlášek na SŠ s talentovou zkouškou
1. března – termín odevzdání přihlášek na SŠ bez talentové zkoušky
Od listopadu do února – dny otevřených dveří na SŠ na Pelhřimovsku
12. dubna – první termín přijímací zkoušky 
pro čtyřleté obory
18. dubna – první termín přijímací zkoušky 
pro obory šestiletých 
a osmiletých gymnázií