Nejvíce si oblíbila skupinu turistů ze Slovenska. „Nadšeně poslouchali všechno, co jsem jim říkala, především legendu o Bílé paní, kterou viděli na obraze v Rytířském sále,“ zmínila Čechová.

Pak se ale začaly dít zvláštní věci. „Bouchly dveře, ačkoliv tam nebyl průvan, podlaha v jednom místě skřípala, i když tam nikdo nešel, a problikávalo světlo. Jeden ze zvonků zavěšených na garnýži se začal jen tak bezdůvodně točit,“ popsala úkazy průvodkyně. Skupina si myslela, že za vše může Bílá paní z pověsti. „Kdo ví, jak to bylo doopravdy?“ otázala se Čechová.

Kristýna Jahelková, Jihlava, 19. července 2017, 53 cm, 4 095 g
OBRAZEM: Další miminka z jihlavské porodnice

Při práci se setkala také s opačným přístupem návštěvníků. „Nejtěžší je udržet si úsměv a optimismus při pohledu na lidi, u kterých je už od počátku zcela jasné, že je prohlídka vůbec nezajímá a zámek si přišli pouze nafotit zevnitř,“ poukázala na nešvary. Dalším neduhem je také snaha o získání dalšího razítka do kartičky Klíč k památkám. Za pět razítek udělených na státních zámcích lidé dostanou šestý vstup zdarma.

„Když vedu takovou skupinu, zaplaví mě takový pocit beznaděje, že se to ani nedá popsat. Na druhou stranu tam byly stovky zájemců, s nimiž byla radost procházet zámek znovu a objevovat krásu každého sálu,“ podotkla Čechová.

Na zvědavé otázky dokázala najít odpovědi. „Jediné, co mě zaskočilo, byly dotazy, jestli je něco původní nebo kolik váží lustr,“ vyprávěla mladá průvodkyně, která se letos hodlá účastnit ještě nočních okruhů.

Ilustrační foto.
Batole nechala na balkoně a šla popíjet

„Od začátku jsem zbožňovala především trasu A, která vede renesančními a reprezentativními sály z druhé poloviny šestnáctého století,“ prozrazuje Čechová. Oceňuje na ní hlavně její příběh a množství legend. „Protože patřím k telčské šermířské skupině Ballestra, mám také velkou slabost pro kostýmové prohlídky s názvem Z Itálie do Telče, které provádí sám Zachariáš z Hradce spolu se svou manželkou Kateřinou z Valdštejna,“ dodala. Ty se letos konají od osmnáctého července do třináctého srpna.

Historii Čechová propadla už jako malá a chtěla by se jí dál věnovat ve svém volném čase. „Čím víc telčský zámek poznávám, tím víc si mě podmaňuje,“ přiznala Čechová. Podle ní je zámecká historie fascinující a interiéry jsou neuvěřitelné zachovalé.

Zleva David Šoukal a Marek Lupač připravují zásilky s rybářskými potřebami.
Úlovky vracíme zpět, říká jeden ze zakladatelů rybářské značky

„Je úžasné procházet se tam a vědět, že v nezměněné podobě je to tak už bezmála pět set let,“ usmála se. Kromě Telče je její srdcovou záležitostí také hrad Karlštejn, kam by se ráda jednou podívala jako průvodkyně. „Není totiž nic lepšího, než jít po zámku s klíči v ruce a mít pocit, že tam patříte,“ prohlásila průvodkyně Lucie Čechová.