Na odborný seminář si přijely vyměnit zkušenosti i informace desítky bramborářů nejen z Vysočiny. První pozitivní zprávu pro letošní bramborářský rok je, že se tuzemským pěstitelům podařilo úspěšně prodat rané brambory pěstované především v Polabí. Situace na trhu už na základě prodeje raných odrůd tak způsobila, že ceny budou nižší než před rokem. „Letos by mělo být v obchodech kilo brambor za zhruba deset až dvacet korun. Situace na trhu vede k tomu, že se cena dostává zpátky na rozumnou úroveň,“ poznamenal Vlastimil Rasocha, ředitel havlíčkobrodské bramborářské společnosti Medipo Agras HB, která setkání bramborářů v areálu Školního statku Humpolec spolupořádala.

Na semináři rovněž zaznělo, že letošní úroda vypadá pěkně, i když bramboráři pamatují i lepší roky. „Letos jsou výnosy dost odlišné, a to i v rámci třeba i jednotlivých podniků, kde brambory pěstují. Záleželo na tom, kolik kde bylo vláhy,“ připomněl Vlastimil Rasocha.

V areálu pelhřimovské nemocnice pracují v těchto dnech odborníci na zeleň.
Areál nemocnice prořezávají arboristé

Sklizeň brambor je v těchto dnech zhruba v polovině. Pokud počasí vydrží, a aktuální předpověď je z pohledu pěstitelů příznivá, mohly by být konzumní brambory sklizeny do konce září. Pak bude třeba ještě sklidit průmyslové brambory, například pro potřeby škrobárenství.