Kromě budějovické zóny vláda podpořila ještě projekty v Chebu a ve Veselí nad Moravou. Na všechny tři nové průmyslové plochy se počítá s náklady ve výši 765 milionů korun. Stát je podpoří maximálně 573 miliony, tedy výraznou většinou.

U výpadovky z Moravských Budějovic ve směru k Litohoři by i díky tomu měla do roku 2022 vzniknou plocha o zhruba třiceti hektarech.

Radnice už začala jednat s vlastníky pozemků. Asi třetinu celkové plochy už má od nich přislíbenou, s jinými se ale zatím nedohodla.

Představy některých o výkupní ceně jsou totiž až čtyřikrát vyšší, než jakou schválili budějovičtí zastupitelé. Ti se přiklonili maximálně ke 300 korunám za metr čtvereční. „Nejvyšší požadavek byl vznesen dokonce ve výši 1 200 korun," upozornil vedoucí odboru strategického rozvoje a investic města Josef Macháček. Dotaci od státu bude moci město využít i na výkup pozemků, nesmí však překročit hranici, kterou vytyčili zastupitelé. Starosta Budějovic Vlastimil Bařinka očekává, že by město mohlo už letos od státu dostat prvních dvacet milionů a další v příštích letech.

Určitě prý nehrozí, že by nová průmyslová zóna zůstala prázdná. „Jednali jsme s CzechInvestem a už nám doporučili tři investory, kteří by sem šli a kteří by tady mohli postavit nějakou fabriku," řekl Vlastimil Bařinka. Ucelenou městskou plochu by chtěl mít pohromadě během dvou roků, v letech 2019 a 2020 by se mohly budovat inženýrské sítě.

Také o nová pracovní místa údajně bude v Budějovicích a okolí zájem. Na konci loňského roku hledalo jen práci 323 obyvatel města, což představovalo nezaměstnanost 6,5 procenta, zatímco pracovních nabídek bylo jen 75.

Na celém Třebíčsku činila nezaměstnanost 6,8 procenta. Jde o nejvyšší nezaměstnanost v Kraji Vysočina.