Ušetřit za energie se podařilo například v Říčanech u Prahy, za elektřinu budou tamní domácnosti, které měly zájem, v příštích dvou letech platit v průměru o patnáct procent méně, za plyn dokonce o třicet. Třebíčský místostarosta Pavel Pacal očekává ještě zajímavější výsledek. „Šest tisíc domácností je obrovský objem, skutečnou cenu ale budeme znát zřejmě 8. nebo 9. července," řekl.

Značnou úsporu má zaručit právě velký počet domácností, které se aukce účastní. Nejlevnější dodavatel se totiž nebude hledat pro jednotlivá města, ale pro všechna najednou. „Společně s Třebíčí budou o nového dodavatele soutěžit Poděbrady a dalších asi třicet měst," vysvětlil Marek Zapletal ze společnosti eCentre, která e-aukce připravuje. Do té, jež se uskuteční v srpnu, by se měla zapojit také Náměšť nad Oslavou. „Loni jsme začali pod hlavičkou Náměšťska a Ivančic nakupovat energii na burze, a protože se nám pro letošní rok podařilo vysoutěžit úsporu jeden a půl milionu korun, řekli jsme si, že by takovou možnost měli mít i občané," mínil starosta Vladimír Měrka s jedním rozdílem. Domácnosti totiž místo burzy budou hledat levnějšího dodavatele v e-aukci. „Sám se chystám přihlásit. Zkušenosti jsou takové, že se dá skutečně ušetřit," dodal Měrka.

Předpokládaná úspora by se v Náměšti měla pohybovat mezi 15 a 25 procenty, mezi jednotlivými domácnostmi se ale může výrazně lišit. „Člověk, který si třeba i dvakrát nebo třikrát měnil dodavatele a podařilo se mu cenu snížit, může očekávat úsporu po e-aukci sedm nebo deset procent. Ten, kdo cenu energií příliš neřešil, může ušetřit i 40 procent," upřesnil Zapletal.

Lidé se mohou hlásit do 17. července. „Ve středu jsme zájemce přijímali teprve třetí den, prozatím jsou jich desítky. Máme ale zkušenost, že kulminace sběru přichází až v závěru období," podotkl Zapletal.

Levnější energie chtějí pro své obyvatele také Okříšky. Mimo to nechá městys posoudit i snížení cen pro veřejný sektor tak, jak se to podařilo na Náměšťsku a Ivančicím.