VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Červy usmrtí ve vodě a hodí je na pánev

Jihlava - Cvrčky na másle, moučné červy na čili a česneku, grilovaná sarančata a smažené šváby argentinské připravoval pro odvážlivce cestovatel David Švejnoha. Příchozí se mimo jiné dozvěděli, že hmyz není registrovaný jako potravina, a tak ho nelze běžně podávat v restauraci.

8.4.2016
SDÍLEJ:

V prostorách Vysoké školy polytechnické Jihlava měli zájemci včera možnost ochutnat hmyzí speciality.Foto: Jan Černo

Také není dobré jíst ledajaké brouky. „Hmyz by měl být vždy tepelně upravený a chovaný spe-ciálně ke konzumaci," poznamenal cestovatel s tím, že například brouci z polí mohou obsahovat toxické látky. Jinak je prý ale hmyzí potrava člověku prospěšná. Obsahuje totiž mnoho živin 
a bílkovin. Příprava hmyzích specialit je jednoduchá. Brouci se usmrtí tím, že se vhodí do vroucí vody, a poté se osmahnou na pánvi 
a okoření.

Je to lahůdka, znělo včera prostorami Vysoké škole polytechnické Jihlava, kudy se linula i příjemná vůně právě připraveného jídla. Nebylo to ale jídlo ledajaké. Včerejší den totiž mohli studenti, ale i gurmáni z řad veřejnosti na akademické půdě ochutnat hmyzí kuchyni.

Na menu byl cvrček na másle, velcí mouční červi na čili a česneku, grilované saranče a na odvážlivce čekal i smažený šváb argentinský. Hmyzí pochoutky připravoval cestovatel David Švejnoha.

Usmrtí je tím, že je hodí do vroucí vody

„Člověk musí překonat takový ten prvotní odstup, či dokonce odpor, a pak zjistí, že je to velice dobré, ale i zdravé. Neexistuje důvod, proč by se hmyz neměl jíst. Jediným může být chytin, který brouci stejně jako mořské plody obsahují. Může být pro některé alergen," vysvětlil Švejnoha při přípravě asi dvou hrstí červů, kteří sebou ještě před chvílí hbitě házeli ve skleněné míse.
„Hmyz se musí před přípravou usmrtit, proto se nejprve hodí do vroucí vody. Je to pro něj nejrychlejší smrt, lepší, než kdybychom ho zaživa hodili na pánev, kde by se popálil," popsal Švejnoha. Po spaření nechal larvy chvíli v sítu okapat a nasypal je na rozpálenou a promaštěnou pánev. Pro dochucení do pokrmu přisypal trochu česneku a chilli. Po dvou minutách smažení se červi mohly podávat. A o degustující nebyla nouze. „Nejlepší je grilované saranče," řekla Pavla Radová, která na ochutnávku přišla.

Hmyz se může připravovat na slano, ale i na sladko. „Rozhodně bych ale nikomu nedoporučoval konzumovat ledajaké brouky, a už vůbec ne jíst je syrové. Mohou totiž obsahovat mnoho plísní, bakterií, ale i těžkých kovů a chemických látek, kterými se stříkají pole. Některý hmyz může být toxický i sám o sobě nebo se živit něčím, co je toxické pro člověka," podotkl Švejnoha.
Brouky, které včera cestovatel servíroval, odebírá od prověřeného soukromého chovatele nedaleko Brna. Ještě předtím, než se hmyz dostane na talíř, nechá se pár dní vyhladovět, aby jeho útroby neobsahovaly zbytky. Švejnoha se k pojídání hmyzu dostal na své cestě po Africe. I on prý ale dlouho zápasil s předsudky tipu – tohle se nejí. „Trvalo mi to několik dní, než jsem to ochutnal. Pak jsem ale zjistil, že když člověk zavře oči a soustředí se na něco jiného, tak ta chuť je vynikající. Poprvé jsem ochutnal asi tři centimetry velkého černého afrického červa. Je známý jako mopane a obsahuje hodně tuku a bílkovin," vzpomněl cestovatel.

Červy nelze stále označit za potravinu

Nejzajímavější pochoutka, kterou Švejnoha okusil, byl prý štír. On sám kuchař není, pouze se přípravě hmyzu přiučil, protože je jeho velkým konzumentem a uvařit či přesněji usmažit si brouka není příliš složité. Cvrčci se připravují na másle se solí a s pepřem a červi, přesněji larvy potemníka brazilského, stačí dochutit česnekem či koriandrem.

„Nejzdravější jsou sarančata, protože obsahují nejvíce bílkovin. Zároveň jsou nejdietnější. Musí se jim ale odtrhávat nožičky, kde mají takové zoubky, kterými se drží na trávě," vypověděl cestovatel.

Švejnoha je prý největším fanouškem brněnského Klubu cestovatelů, který dělává pro zájemce pravidelné ochutnávky hmyzích specialit. Servírovat hmyz ale není tak snadné, jak se zdá, přestože jeho příprava je poměrně jednoduchá. „Klub cestovatelů dělá tyto akce pouze jako předváděčky. Hmyz totiž není vnímán jako oficiální potravina," poznamenal Švejnoha a dodal, že se klub spolu s Marií Borkovcovou z Mendelovy univerzity v Brně snaží dosáhnout toho, aby se červi a brouci mohli běžně servírovat. Ani on si ale nemyslí, že až bude moučný červ uznán za potravinu, budou si ho lidé dávat v restauracích místo vepřa-knedla-zela. „Budoucnost je spíše v tom, že se z červů bude dělat moučka, kterou lze přidat do pečiva či přípravků pro sportovce," dodal Švejnoha. Hmyz obsahuje mnoho bílkovin a dalších prospěšných látek pro lidské tělo. Až se tedy v Čechách začne vnímat jako potravina, může se stát i dobrým byznysem pro chovatele.

IVANA HOLZBAUEROVÁ

Autor: Redakce

8.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
46

ANO nevyhrálo na Brodsku jen v necelé desítce obcí

I sociální demokraté sledovali výsledky voleb společně.
18

Hodnocení voleb: Zklamání i naděje politiků

Lídr TOP 09 na Vysočině se obává ztráty demokracie

Vysočina - Strana TOP 09 se do poslanecké sněmovny dostala takříkajíc s odřenýma ušima.

AKTUALIZOVÁNO

ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

Vysočina - Volby do Poslanecké sněmovny ČR skončily. Vysočina už není oranžová. Zmodrala a ovládlo ji podobně jako jiné kraje hnutí ANO.

ČSSD Vysočinu neudržela, ANO slaví vítězství

Vysočina – Vysočina už není oranžová. Zmodrala a ovládlo ji podobně jako jiné kraje hnutí ANO. Hlas hnutí ANO dalo 28,63 procent vysočinských voličů. Pro ANO jde o výrazné zlepšení oproti minulým volbám v roce 2013, kdy pro tuto stranu v kraji hlasovalo 15,89 procent voličů.

Reakce ODS: Otázka je, kam bude republika směřovat

Vysočina - S potěšení sledoval v Modrém domě v Jihlavě výsledky voleb do Poslanecké sněmovny volební štáb Občanské demokratické strany.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení