Eva Fikarová z Havlíčkova Brodu je aktivní turistka. „Když bylo za korony nemožné cestovat do jiných krajů nebo za hranice, moc mi to nevadilo. Po Vysočině jezdíme s partou už několik let a na Vysočině je pořád co objevovat,“ poznamenala. S tím, že muzeum rekordů v Pelhřimově patří mezi cíle turisty opomíjené, ale nesouhlasila. „To možná pro lidi z Prahy. Ale jinak je to známá adresa. Hlavně v době, kdy se v Pelhřimově koná festival rekordů, je tam plno,“ zdůraznila. Připomenula, že Muzeum sleduje unikátní výkony českých a světových rekordmanů a zapisuje je do České knihy rekordů. Někteří borci to dotáhli až do slavné knihy Guinnessovy.

Rozhledna Fajtův kopec u Velkého Meziříčí má originální tvar šroubovice. Měří 36 metrů a na vrchol vede 175 schodů. Přístup na rozhlednu je umožněný přes samoobslužný automat. Ten přijímá bankovky a mince až do hodnoty 200 korun a drobné vrací.

Kamenice leží poblíž několika významných cest, mimo jiné dálnice D1.
Kamenice se rozrůstá, mladí budou stavět své domy. Na podzim se kopne do země

Z dříve chátrajícího statku Mitrovských v Bystřici nad Pernštejnem vyrostlo nové ekologické Centrum Eden. Ráj zábavy a poznání pro celou rodinu. V současné době je už areál v provozu, ale za přísných hygienických podmínek. „Centrum Eden se otevřelo v roce 2015 . Dříve tady byl školní statek. Dnes se návštěvníky snažíme zábavnou formou seznámit s životem našich předků, ale také s naší budoucností spojenou s ochranou přírody,“ přiblížila cíle centra mluvčí Vendula Navrátilová. 

Každý ze čtrnácti krajů Česka navrhl do seznamu opomíjených turistických cílů tři zástupce. Méně známé hrady a zámky nebo technické unikáty. „Tipy od regionů jsou návod pro nadcházející turistickou sezónu a skvělou alternativou k hojně navštěvovaným turistickým cílům,“ poznamenal Jan Herget ředitel agentury CzechTourism a dodal: „Doporučil bych hlavně rodinám navštívit zábavní park Eden na Vysočině a mlynářské muzeum Mlýn Dřevíček v Horní Dřevíč.“

Ilustrační foto
Darovaný byt v Jihlavě a příbuzní před soudem: znalci a úřady se neumí shodnout

Všech 42 neobjevených skvostů pro rok 2021najdou zájemci na cestovatelském portálu Kudy z nudy.

Opomíjená místa na Vysočině

- Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov. Otevřeno od 9 do 17 hodin celoročně. Rodinné vstupné 390 korun.

- Zábavní park Eden. Ekologické centrum. V sezoně otevřeno od 9.30 do 18 hodin. Rodinné vstupné 270 korun.

- Rozhledna na Fajtově kopci . Otevřena celoročně od 8 do 21 hodin. Vstupné 20 korun.