„Do svodidel poté narazil další řidič nákladního vozidla jedoucí ve stejném směru za ním a zůstal zde s automobilem zaklíněn. Zároveň byla svodidla posunuta do směru na Brno a narazil do nich ještě řidič vozidla jedoucí po dálnici ve směru na Brno," sdělila policejní mluvčí Jana Kroutilová. Nikdo nebyl zraněn.

Kolony na dálnici i na silnicích kolem

Asi sto metrů svodidel bylo podle mluvčí poškozených. Dálnice byla ve směru na Brno zhruba do deváté hodiny uzavřená, poté policisté zprovoznili jeden jízdní pruh. Na Prahu se jezdilo také jedním pruhem. Provoz v tomto úseku policisté zcela obnovili kolem desáté hodiny. Před místem nehody se utvořila několikakilometrová kolona, ucpávaly se i objízdné trasy přes Vekou Bíteš.

Před desátou hodinou se srazily dodávka s nákladním vozem nedaleko Jabloňova na Velkomeziříčsku, na 152. kilometru rovněž ve směru na Brno. Dálnice byla v tomto místě také neprůjezdná, opět se utvořila několikakilometrová kolona. Provoz policisté plně obnovili krátce po třinácté hodině. „Podle dosavadních informací přijížděl řidič dodávky s přívěsným vozíkem ke koloně vozidel a narazil do stojícího nákladního automobilu," uvedla odpoledne mluvčí. Při nehodě utrpěl zranění sedmadvacetiletý řidič dodávky, s podezřením na těžké zranění ho záchranáři transportovali do nemocnice.

Zraněné odvážely sanitky do nemocnic

Další nehoda na 169. kilometru u motorestu Devět křížů, která se stala krátce po páté hodině, dálnici uzavřela ve směru na Prahu. Sedmatřicetiletý řidič bulharského kamionu převážejícího hliníkové profily vyjel z vozovky a převrátil se. Podle policie při řízení pravděpodobně usnul. I zde se vytvořila několikakilometrová kolona.

Převrácený kamion bylo potřeba vyprostit, což trvalo do odpoledních hodin. Odstraňování nehody komplikovalo vytékání nafty z poškozeného kamionu. Policisté odkláněli dopravu na 178. kilometru u Ostrovačic na Brněnsku.

Řidič kamionu se lehce zranil, podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedviky Kropáčkové utrpěl zlomeninu klíční kosti a povrchové zranění hlavy. Záchranáři ho převezli do brněnské fakultní nemocnice.

Před třetí hodinou odpoledne pak zablokovala provoz ve směru na Brno nehoda nákladního auta a dodávky na 93. kilometru dálnice D1 u Humpolce. „Ŕidič dodávky narazil do nákladního vozidla před ním. Při nehodě byl vážně zraněn spolujezdec cestující v dodávce," uvedla po čtvrté hodině policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že provoz na dálnici byl již plně obnoven.

„Jeden muž byl při nehodě těžce zraněn. Byl převeden na umělou plicní ventilaci a sanitkou převezen na traumacentrum fakultní nemocnice v Brně – Bohunicích," řekla ředitelka záchranářů na Vysočině Vladislava Filová.