„Doufáme, že budou spokojení jak diváci, tak i posádky," uvedl za organizátory moderátor akce Roman Dopita s tím, že závodu speciálních 12,5 metru dlouhých a 250 kilogramů těžkých lodí s hlavou draka a jednadvacetičlennou posádkou se celkem zúčastní na dvě stovky závodníků. Na Pilské nádrži se 20. srpna uskuteční také jubilejní 10. ročník závodu Dračí lodě Velké Dářko.

Druhý ročník Dne Žďáru kromě náměstí Republiky opět oživí i Farská humna, kde se utáboří šermíři ze žďárského Flamberku a kde budou mít rovněž zázemí sbory dobrovolných hasičů, které přijedou do Žďáru na oslavy 130. výročí založení sboru dobrovolných hasičů ze žďárského zámku. Čeká je rovněž průvod městem a od zástupců radnice obdrží pamětní stuhu na prapor.

I letos bylo původně plánováno, že náměstí Republiky bude po celý den neprůjezdné pro motorovou dopravu s výjimkou autobusů městské hromadné dopravy, která bude v sobotu pro všechny pasažéry zdarma, avšak došlo k částečné změně. „Policie nám na celý den uzavřít náměstí nedoporučila, protože přes něj v současné době vede několik objízdných tras. Dosáhli jsme nakonec kompromisu a náměstí bude pro dopravu uzavřeno od 14 hodin až do večera," sdělil starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil. Posílená bude linka MHD 2A, která pojede v půlhodinových intervalech, přičemž jedním ze dvou nasazených autobusů bude historická Karosa.

Zahájení programu na náměstí Republiky je plánováno v 10 hodin. Při té příležitosti rovněž lidé uslyší audiozáznam slov rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, která se letos stala první nositelkou ocenění města. „Ocenění bude Martině předáno až v září," upřesnila mluvčí žďárské radnice Nikola Adlerová.

Na pódiu bude po zahájení následovat dopolední program v podání dětských tanečních, pěveckých a dalších souborů. Kromě náměstí Republiky, Doležalova náměstí či Farských humen se letos aktivity spojené se Dnem Žďáru uskuteční i jinde. Například na Rákosníčkově hřišti, v divadle, Modelovém království, v atriu za obchodními domy, na hřišti u sokolovny, na centrálním parkovišti, na Zelené hoře či v knihovně. Hodinu po poledni se otevře i ochoz věže kostela svatého Prokopa. Vyvrcholením Dne Žďáru se stane v sobotu od 21 hodin koncert kapely Yo Yo Band na náměstí Republiky.