„Po oba dva dny před státním svátkem máme u nás aktivity. Ve středu dopoledne bude dětský pingpongový turnaj, o který bývá každoročně velký zájem. Na čtvrtek máme nachystanou podzimní výtvarnou dílnu," informovala ředitelka Domu dětí a mládeže (DDM) v Třebíči Jarmila Pavlíčková. Na prodloužený víkend v DDM navíc přichystali akci na své turistické základně Skřipina. A přestože klasické kroužky nepoběží, některé z nich budou mít naopak o prodlouženém víkendu speciální program.

Zajímavý program pro děti připravilo na první prázdninový den také Muzeum Vysočiny Třebíč. Určen je dětem od devíti do dvanácti let. „Mohou strávit v prostorách muzea den bez rodičů. Malí návštěvníci se stanou přírodovědci," sdělila lektorka muzea Eva Novotná.

Po skončení prázdninového dne se budou moci od tří hodin odpoledne rodiče s dětmi vydat do muzea za poštolkou. „Pro podzimní období jsme vybrali poštolku obecnou. Dravce, kterého mnozí viděli poletovat nad poli, ale také mezi panelovými domy či u baziliky. Lidé se mohou dozvědět o poštolce a jiných dravcích více informací. Jak loví, hnízdí, jak vypadá samice, samec a mnoho dalšího," zve Novotná.

Připraveny jsou také akce v jiných městech a obcích na Třebíčsku. Dům dětí a mládeže Radost z Náměště nad Oslavou pořádá v tamní základní škole Husova ve středu dopoledne první letošní florbalový turnaj pro děti ze základních škol.

V Martínkově se mohou zájemci v sobotu večer zapojit do lampionového průvodu a v Rouchovanech se o den později vydat na Dýňovou stezku.

O víkendu z Jemnice vyjede také Lampionový vlak. Na železniční trať vyrazí v šest hodin večer. A o patnáct minut později již bude stavět v Třebelovicích, kde na cestující čeká vypouštění létajících lampionů a zpívání u ohníčku. Na zpáteční jízdu se vlak vydá v devatenáct hodin.

A kdo by měl chuť, může v sobotu vyrazit s Klubem českých turistů na cestu Podzimním Horáckem.

Kam o prázdninách

Středa 26. října

Prázdninový den v muzeu - Muzeum Vysočiny Třebíč, 8.00 15.00

Do muzea za poštolkou - Muzeum Vysočiny Třebíč, od 15.00

Turnaj ve stolním tenise - DDM Třebíč, 8.00 12.00

Florbalový turnaj - DDM Radost, v ZŠ Husova v Náměšti nad O., od 9.00

Čtvrtek 27. října

Lampionový průvod - Martínkov, sraz u OÚ 18.00

Podzimní výtvarná dílna - DDM Třebíč, 8.00 12.00

Pátek 28. října

Dýňová stezka - Rouchovany, start od MŠ od 18.45

Sobota 29. října

Podzimní tvoření v expozici Cesty časem - Předzámčí Třebíč, 10.00 17.00

Podzimním Horáckem - Klubovna KČT U Babáku Třebíč, Start 6.00 10.00

Běh noční Třebíčí - Karlovo náměstí Třebíč, 16.30 21.00

Lampionový vlak - Z Jemnice do Třebelovic, odjezd 19.00