Jisté je, že v čele kandidátky stane neokoukaná tvář. „S ohledem na jména adeptů na lídra volební kandidátky bude tento nominační sněm do jisté míry trochu jiný, než byly ty v minulosti,“ odhadl sněmovní atmosféru senátor Miloš Vystrčil, který byl stranickým volebním lídrem ODS ve všech dosavadních krajských volbách. „V čele kandidátky bude mediálně méně známá tvář, to má plusy i minusy. Je to určitě šance, výzva, příležitost,“ dodal Vystrčil, který s předstihem oznámil, že by po volbách rád zůstal řadovým krajským zastupitelem. Jeho politickou prioritou je v současnosti práce v parlamentním Senátu.

Jmenovaná trojice kandidátů vzešla z nominačních oblastních sněmů ODS. Pelhřimovsko a Žďársko vlastního adepta na lídra kandidátky nenominovaly, přesněji řečeno jedničky za tyto dva okresy, Tomáš Dufek z Pelhřimova a Radovan Necid z Velkého Meziříčí, s předstihem oznámily, že volební jedničkou krajské kandidátky být nechtějí.

Nominační boj tak svede trojice mužů. Devětadvacetiletý energetický auditor Michal Zigl z Jihlavy nemá na rozdíl od svých soupeřů zkušenosti z komunální politiky. Před dvěma lety při volbách do jihlavského zastupitelstva figuroval na konci druhé desítky kandidátky a voliče nikterak nezaujal.

Pochlubit se ale může strmou stranickou kariérou. Do loňského září byl pouze řadovým členem strany, od té doby ale stihl dostat se do nejužšího vedení vlivného jihlavského sdružení, poté byl zvolen předsedou oblastní rady na Jihlavsku a poté se stal místopředsedou regionálního sdružení ODS v rámci celé Vysočiny. „Oba moji soupeři jsou kvalitní a silní kandidáti, ale i já mám na to stanout v čele kandidátky. Představil jsem se už na všech oblastních nominačních sněmech, nechtěl jsem ponechat všechno náhodě,“ poznamenal cílevědomý Zigl.

Zigl musel řešit v poslední době i jeden nepříjemný problém. Batelovský předseda místního sdružení ODS Ondřej Šuhaj totiž čelí soudnímu stíhání. „Pan Šuhaj se mi ozval s tím, že bude žádat o pozastavení členství ODS. Jsem rád, že vyvodil osobní odpovědnost, i když tak učinil se zpožděním,“ komentoval událost Zigl.

Třicetiletý Pavel Nevrkla z Jemnice v posledních komunálních volbách uspěl a stal se radním na jemnické radnici. „ODS potřebuje změnu, proto jsem nominaci na lídra volební kandidátky přijal. Nejsem z velkého města, na venkově mi politika přijde taková normálnější,“ uvedl ke své kandidatuře Nevrkla, místopředseda jemnického místního sdružení ODS a člen oblastní rady na Třebíčsku. Na rozdíl od Zigla v ostatních oblastech Vysočiny zatím o podpoře nevyjednával, politický lobbismus není jeho styl. „Ať se rozhodne až na samotném nominačním sněmu,“ dodal Nevrkla.

S podobným politickým životopisem jako Nevrkla půjde na zítřejší nominační sněm také šestačtyřicetiletý Ota Benc z Přibyslavi. I on dostal v posledních komunálních volbách nejvíc preferenčních hlasů z kandidátů ODS a stal se radním. Je také místopředsedou místního sdružení a na Havlíčkobrodsku členem oblastní rady. A rovněž sází hlavně na dojem, jaký udělá jako adept na hejtmana přímo na delegáty nominačního sněmu. „Šance nás tří vidím jako vyrovnané, mělo by se ale rozhodnout až přímo na sněmu,“ prohlásil Benc.

Miloš Vystrčil jméno svého favorita před zítřejším sněmem prozrazovat nechtěl. Na oblastním sněmu v Jihlavě podporoval nakonec neúspěšného Vítězslava Schreka, ale to podle něj neznamená, že by nyní šel proti Ziglovi, který Schreka porazil. „Favorita mám, ale přesto se budu rozhodovat až na samotném sněmu. Jsem zvědavý, s jakým programem, vizí tam jednotliví kandidáti před delegáty předstoupí,“ zdůraznil před zítřejším nominačním sněmováním Vystrčil.