Ve městě jde o premiéru podobné akce. S nápadem přišel obchodní ředitel pivovaru Poutník Jiří Vacek. „Už asi před šesti lety jsem chtěl zabijačku udělat v pivovaru, ale nešlo to kvůli administrativním překážkám. Tak mě napadlo náměstí," říká.

Šest již vyvržených prasat o váze asi 130 kilogramů přivezou už v šest hodin ráno. S jejich bouráním začne vyhlášený řezník Josef Hlavinka.
„On je z Brna, ale pochází ze Slovácka, takže se budou nabízet i věci, které tam mají tradici a které zde lidé tak neznají, jako třeba ledvinky nebo pobřišnice," dodává Vacek.

Kolem 10. hodiny by měly být hotové dobroty jako tlačenka, jitrnice, jelita, prejt či polévka (je dobré si vzít bandasku). Lze si ale koupit i syrové maso. „Bude to zároveň trochu show, návštěvníci si budou moci sami zkusit špejlovat a nabíjet jitrnice, krájet cibuli, rozbourat kus masa nebo krájet škvarky," láká pivovarník. Kdo se zapojí, může si pak i výsledný výrobek sníst.

Jinak vše bude na prodej, včetně doplňkového uzeného masa a klobás a samozřejmě nápojů, se zabijačkou souvisejících – tedy hlavně piva, grogu a dalších. Akce potrvá asi do 16 hodin. Jak za město jako spolupořadatele říká vedoucí kulturních zařízení Martin Ecler, v případě nepřízně počasí se zabijačka přesune pod stan.