Ten do jejich obce zavítal v rámci návštěvy Kraje Vysočiny. Za úkol tam měl slavnostně otevřít naučnou včelí stezku, popovídat si s lidmi a také zanechat podpis v kronice obce.

„Moje dovolená bude kombinací dvou aktivit. Setkávání se s přáteli, které jsem rok neviděl a setkávání se s mým nafukovacím člunem, kterému říkám jachta,“ tak odpověděl na otázku dovolené Zeman. Svůj legendární člun si prý koupil před několika lety a stál ho dva tisíce korun. „Vlezu do člunu. Odvesluji od paparazzi, protože paparazii neumí plavat, tak se za mnou nedostanou. A já se kochám krasou Veselského rybníka," dodal Zeman. Po týdnu dovolené se prý vrátí zpět mezi nepřátele, a na vyschlou poušť české politické scény.

Půl hodiny před jeho příjezdem bylo fotbalové hřiště plné nedočkavých diváků. Na okraji obce se sešli lidé všech věkových kategorií. Mezi diváky byl i včelař Pepa, který se stejně jako ostatní na návštěvu prezidenta velmi těšil. „Pro Smrčnou je to veliká událost. Navíc Miloš Zeman je jediný člověk, který svůj názor řekne na plná ústa. Občas se vyjadřuje nevybíravě, ale má pravdu,“ řekl včelař Pepa ze Smrčné.

První den návštěvy prezidenta republiky v Kraji Vysočina. Setkání se zastupitely na Krajském úřadě.
Zastupitel vyzval Zemana k tomu, aby držel bobříka mlčení

Prezident si z této návštěvy odvezl mnoho darů. Mezi nimi byl i med od včelaře Pepy. „Prezidentovi jsem daroval dva druhy medu. Jeden je tmavý lesní a druhý jarní. Starosta mne totiž požádal, zda bych nenaplnil medem dózy se znakem Smrčné,“ prozradil včelař Pepa.

Jako protihodnotu daroval Zeman Smrčné malý dárek. Na vlajku obce zavěsil pamětní stuhu prezidenta republiky. Stal se totiž v historii obce s necelými čtyřmi sty obyvateli prvním prezidentem, který do Smrčné zavítal. „Je to pro nás veliká pocta, protože asi v 750 leté historii naší obce se něco takového tady neudálo. Velmi si návštěvy prezidenta vážíme,“ těmito slovy vítal prezidenta před přihlížejícími diváky starosta Smrčné Josef Nechvátal.

Veřejné setkání prezidenta s občany Smrčné střežilo mnoho uniformovaných a skrytých policistů. Blízké okolí prezidenta hlídali jeho osobní strážci. Několik minut před příjezdem Zemana policejní pes kontroloval pódium. V koloně aut jel i Zemanův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Ten ale celé setkání sledovat zpoza jeviště.

Prezident Miloš Zeman přijel na návštěvu Vysočiny.
Prezident Zeman byl na třídenní návštěvě Vysočiny