Měla nabitý program: už den předtím česká jednička skončila ve sprinterském kilometru devatenáctá, s týmem potom osmá.

V nedělním závodě na trati 1500 metrů dojela Sáblíková na nepopulární čtvrté příčce. Ke stupňům vítězů chybělo trojnásobné olympijské vítězce 35 setin sekundy. Za vítěznou Američankou Heather Bergsmaovou, jež zopakovala svůj triumf z Číny, zaostala rovnou sekundu. Na dalších dvou příčkách se seřadily Nizozemky Ireen Wüstová a Marrit Leenstraová. „Musím být spokojena, ten čas je na mě dobrý," zhodnotila Sáblíková na svém webu.

Čtvrtou příčkou z Nagana vylepšila šestou pozici z úvodního dílu seriálu v Charbinu. „Samozřejmě, malinko mě mrzí, že pódium uteklo o takový kousíček. Ale byl to můj nejlepší čas této sezony a pocitově to bylo dobré. I Petr (trenér Novák) byl hodně spokojený," uvedla Sáblíková, které v hodnocení SP na patnáctistovce, z níž má bronz z olympijských her ve Vancouveru, patří aktuálně dělená čtvrtá pozice.

Povedené neděli předcházely dva sobotní závody. trojnásobná olympijská šampionka dojela na kilometru devatenáctá z dvaceti startujících. V následném stíhacím závodu týmů společně s Nikolou Zdráhalovou a Natálií Kerschbaummayr skončily osmé z devíti týmů. „Ten kilák rozhodně nebyla žádná katastrofa, jen rozběh byl zase pomalejší," vrátila se o den zpět devětadvacetiletá reprezentantka. „Co se týče týmů, určitě to bude lepší a lepší. Holky jsou ještě mladé a těžko můžeme hned myslet na pódium. Věřím, že se ale dál v sezóně budeme zlepšovat."

Česká hvězda měla původně jet rovněž hromadný závod, ovšem start zrušila. Možná i kvůli dalším dnům. SP má nyní dvoutýdenní přestávku. Přestože se další závody pojedou opět na východě, v kazachstánské Astaně, tým Martiny Sáblíkové se vrátí domů.

„Vracejí se skoro všichni Evropané. V Astaně je minus třicet, tak bude lepší zůstat pár dní doma a vyrazit tam na poslední chvíli. Poletíme tam až další úterý," prozradila Sáblíková, která moc nechápe časový rozvrh seriálu: „Je to trochu proti logice, ale my s tím nic nenaděláme. Možná by bylo lepší, kdyby se jely tři závody za sebou, a rovnou z Japonska jsme letěli do Astany. Takhle přijedu domů, stihnu si tak akorát vyprat věci a zas vyrazíme někam za ledem, protože nemůžu být deset dní bez tréninku."

Místo krátkého soustředění se teprve řeší. Nabízí se Německo či Itálie.