VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

11.10.2017
SDÍLEJ:

Gastronomická výstava nabídla mimo jiné ukázku cukrářských výtvorů, studených mís i slavnostních tabulí.Foto: Deník / Nedělková Jana

„Chodím sem už pravidelně. Sama s oblibou peču, teď hlavně v poslední hodně populární muffiny, cupcaky nebo makronky. Takže se tady ráda inspiruji. A samozřejmě i tiše závidím, protože to, co tady vystavují, já sama v kuchyni rozhodně nezvládnu,“ nechala se slyšet Kamila Horká z Velkého Meziříčí.

Právě nejrůznější cukrářské výtvory lákaly návštěvníky asi nejvíce – k vidění byly mimo jiné klasické velké dorty k nejrůznějším příležitostem, pestrobarevné cukroví, zákusky, zmiňované makronky i cupcaky. Gastronomická výstava nabídla i ukázku slavnostních tabulí, na nichž dominovaly hlavně studené mísy - například s masem, uzeninami, zeleninou či mořskými plody. „Je to pastva pro oči, ještěže jsem už jedl,“ prohlásil se smíchem Miroslav Homolka z Velké Bíteše.

Občerstvit se návštěvníci mohli v kavárně nebo restauraci, kde okusili menu v režii žáků pořadatelské školy. Zdravou variantu pokrmů nabídla zájemcům velkomeziříčská kavárna a bistro Termoska, jež měla na akci také svůj stánek. „Specializujeme se na vegetariánskou, veganskou a bezlepkovou stravu. Tady na Gastrodni nabízíme například raw kuličky, ty se tvoří za studena z datlí, dále se tam přidávají třeba arašídy, mrkev, kokos nebo mák,“ popsala Monika Machátová, jedna z provozovatelek Termosky.

V nabídce byly rovněž bezlepkové slané koláče, takzvané quiche, hummusy, tedy pomazánky z rozmixované cizrny a dalších přísad, nebo bezlepkové dezerty. „Pokud se někdo rozhodne, že se bude stravovat vegetariánsky nebo vegansky, měl by si uvědomit, že nejde o žádnou dietu, ale o životní styl. Spoustu potravin, které lidé běžně jí a znají je, veganské či vegetariánské jsou. Jen si to lidé neuvědomují,“ vysvětlila Monika Machátová. Kavárna a bistro Termoska je na velkomeziříčském náměstí v provozu zhruba čtyři měsíce a na nezájem návštěvníků si rozhodně stěžovat nemůže.

Na středečním Gastrodni mohli příchozí využít i bohatý doprovodný program. Obdivovat bylo možné kromě jiného i podzimní výstavu, zhlédnout ukázku vaření, cukrářskou soutěž nebo se zúčastnit degustace vína. Zájemci o studium zase mohli využít možnosti prohlédnout si školu a informovat se na vše potřebné.

Autor: Jana Nedělková

11.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na zdraví!

Rebel sváteční speciál je mezi nejlepšími neobvyklými pivy

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Řídila auto pod vlivem drog

Havlíčkův Brod - Pryč jsou ty časy, kdy řidiči usedali za volant omámeni jen alkoholem! Havlíčkobrodští policisté zastavili v pátek 20. října krátce před pátou hodinou odpoledne na ulici Na Výšině v Havlíčkově Brodě osobní automobil Fiat Punto.

Z vozidla zmizely autobaterie

Chotěboř - Krádež autobaterií ze zaparkovaného vozidla prověřují policisté v Chotěboři. K činu došlo v noci z pátku 20. října na sobotu na ulici U Stadionu.

Cizinci byli za vloupání už odsouzeni

Havlíčkův Brod – Pět cizích státních příslušníků se pokusilo v Havlíčkově Brodě začátkem minulého týdne odcizit dvě zaparkovaná osobní vozidla, Škodu Favorit a Škoda Felicia. Všichni již ve čtvrtek stanuli před okresním soudem v Havlíčkově Brodě a za své jednání už byli odsouzeni.

Vyhřívaná podložka usnadní nejmenším start do života

Havlíčkův Brod - Dětské oddělení dostalo při příležitosti Dne otevřených dveří přestavěné a zrekonstruované stanice intermediární péče o novorozence dar od Českých drah.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT