Předchozí
1 z 11
Další

PRVNÍ NAKAŽENÝ NA VYSOČINĚ

Zdroj: Deník / Redakce

11. března se na Vysočině objevil první potvrzený případ nákazy koronavirem. Hygienici ho odhalili u Miloše Sedláčka ze Žďáru nad Sázavou, který se vrátil z Itálie, kde pracoval jako montér. „Dostal jsem teplotu a bolely mě klouby. Prostě klasické příznaky chřipky. Horečky trvaly tři dny, strašně jsem se potil. Ale pořád jsem si nepřipouštěl nějaké napadení koronavirem. Pak se přidalo nechutenství. Ztratil jsem chuť úplně a taky jsem nic necítil. A dostal jsem ještě navíc průjem. Byl jsem strašně slabý a malátný,“ popisuje průběh nemoci muž ze žďárských Vysočan.

Od něj se nakazila i jeho přítelkyně Jana. Nyní už jsou oba zdraví.

Miloš Sedláček z Vysočan na Žďársku byl prvním nakaženým novým typem koronaviru na Vysočině.
Myslel jsem, že mám běžnou chřipku, vzpomíná na Covid-19 první pacient ze Žďáru

ZAVŘENÉ HOSPODY: SMUTEK ŠTAMGASTŮ

Zdroj: Deník / Redakce

14. března museli zavřít i hospodští. Přísná opatření tehdy návštěvníky pohostinských zařízení rozdělila na dvě poloviny.

Jedna je respektovala, druhá se proti nim ostře ohrazovala. „Rozhodně s tím nesouhlasím. Vláda by měla zavírat hranice a ne hospody,“ rozčílil se po oznámení zprávy o zavírání hospod štamgast havlíčkobrodské restaurace U Zlodějky, který se Deníku představil jako Jiří Hvězda.

Ilustrační foto
Hospody budou večer zavřené. Provozovatelé tratí, štamgasti jsou naštvaní

NAKAŽENÉ KYNICE V IZOLACI

Zdroj: Deník / Redakce

16. března se nemoc Covid-19 objevila u čtyř lidí z Kynic na Havlíčkobrodsku. Nákaza se do vísky dostala při oslavách Mezinárodního dne žen, kterého se zúčastnil i muž z Prahy, u nějž se nový typ koronavirus později potvrdil. Hygienici se proto rozhodli Kynice zcela uzavřít.

Kvůli nákaze koronavirem policie 16. března uzavřela příjezdové cesty do Kynic na Havlíčkobrodsku.
Koronavirus už je na Brodsku. Kynice jsou izolovány od světa

Lidé nemohli obec opustit a zakázaný byl i pohyb mimo místo jejich trvalého pobytu. Všechny příjezdové cesty do obce hlídali policisté. Znovu se život do Kynic vrátil 1. dubna. A nebyl to apríl, nýbrž vysvobození.

FENOMÉN ROUŠKY: SOLIDARITA V PŘÍMÉM PŘENOSU

Zdroj: Deník / Redakce

18. března vláda zavedla povinné nošení roušek. I na Vysočině se tak zvedla velká vlna solidarity a k šicím strojům usedly nejen ženy, ale v některých případech i muži. Šily třeba vězeňkyně ze Světlé nebo slaměná rodinka z Olešné na Pelhřimovsku.

Hotové ochrany nosu a úst si pak lidé mohli vyzvedávat buď přímo u šikovných švadlenek, nebo třeba na takzvaných rouškovnících.

Dobrovolnice Natálie Slaná ušila kolem šesti set roušek.
Příběhy z Vysočiny: Je úžasné udělat něco pro druhé jen tak, říká dobrovolnice

Zapojily se i mnohé radnice, které svým občanům dávaly roušky zdarma.

PRVNÍ ODBĚROVÉ STANY: JAKO Z KATASTROFICKÉHO FILMU

Zdroj: Deník / Redakce

Koncem března začaly na Vysočině fungovat červené odběrové stany. Pacienti s podezřením na nakažení koronavirem se tak mohli zajet nechat otestovat do havlíčkobrodské a jihlavské nemocnice. „Pacient zajede do odběrového stanu a nevystupuje. Po celou dobu musí mít na obličeji roušku, kterou sundá až na pokyn zdravotníků, kteří provedou výtěr,“ popsala postup mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

PRVNÍ OBĚŤ NA VYSOČINĚ

Zdroj: Deník / Redakce

27. března se nákaza objevila v domově důchodců se zvláštním režimem v Břevnici u Havlíčkova Brodu. Události tady nabraly velmi rychlý spád a o dva dny později zemřela jedna z nakažených klientek. „Pacientka měla přidružená chronická onemocnění. Když se k tomu přidala nákaza Covid-19, její stav to poznamenalo,“ uvedla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Domov pro seniory, ilustrační foto.
První mrtvá na koronavirus na Vysočině. Zemřela žena z břevnického domova

UNIKÁT PELHŘIMOVSKO: POSLEDNÍ BAŠTA PADLA

Zázračná (též Zlatá) studánka.Zdroj: Deník / Jiří Jíra

Zdroj: Deník / Redakce3. dubna se Covid-19 dostal i na Pelhřimovsko. Tento okres byl po dlouhou dobu poslední baštou v zemi bez jediného prokázaného případu nákazy. Jak se však později ukázalo, šlo o člověka pouze s trvalým pobytem na Pelhřimovsku. Jinak ale dlouhodobě žije v Praze.

Stříbrná studánka.
Poslední bašta v zemi bez koronaviru: Jsme radioaktivní, smějí se Pelhřimovští

FENOMÉN VYSOČINA: PLICNÍ VENTILÁTORY DO CELÉ ZEMĚ

Zdroj: Deník / Redakce

K boji proti koronaviru se přidala i žďárská firma DEL, která začala vyrábět plicní ventilátory. „Na projektu plicních ventilátorů spolupracujeme s třebíčskou firmou MICo Group. U nás se už rozběhla výroba ovládací skříně. A jsme připraveni se podílet i na kompletaci finálních výrobků,“ vyjádřil se před časem Jiří Kabelka, výkonný ředitel DELu.

Firma MICo Třebíč.
FOTO: V Třebíči vznikají nové plicní ventilátory. Levnější než všechny předtím

HUMOR JAKO "LÉK" NA KORONAVIRUS

Zdroj: Deník / Redakce

V souvislosti s koronavirem vznikla i řada vtipů. Jejich autorkami jsou také například Zora Krupičková z Velké Bíteše a Kamila Dvořáková ze Žďáru nad Sázavou.

Veselá mysl, půl zdraví, myslí si autorky kreslených vtipů ze Žďárska.
Vtipy na koronavirus? Ty se samy nabízejí, říkají tvůrkyně ze Žďárska

„Dívám se třeba na televizi, a po chvilce mě něco napadne. Kdyby se člověk ani nezasmál, tak by se doma snad zbláznil. Zvláště v téhle době. Nemůžeme se bránit nijak jinak, tak aspoň humorem,“ podotkla Krupičková.

Zaúřadovala i lidová tvořivost.

PRVNÍ VLNA OTEVÍRÁNÍ

Zdroj: Deník / Redakce

27. dubna otevřely menší obchody, knihovny i turistická informační centra. Lidé ale byli ukáznění a dlouhé fronty se před obchody netvořily. „Nebyly tady fronty jako třeba v obchodech s oblečením. Řekl bych, že přišlo zhruba stejně lidí, kolik v dubnu chodí i jindy,“ sdělil Jiří Dvořák z knihkupectví U Vrány v Pelhřimově.

Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod.
Vysočina se vrací k životu. Lidé znovu míří do obchodů i infocenter

DVA MĚSÍCE… A OPĚT NA ZAHRÁDKU "NA JEDNO"

Zdroj: Deník / Redakce

11. května mohou lidé konečně opět zajít „na jedno“. Restauratéři i majitelé kaváren či hospod totiž mohou vpustit zákazníky na venkovní zahrádky. „Zahrádku samozřejmě chystám, trochu se obávám, jaké bude počasí. Jde mi teď v předstihu o to, jestli už od pondělka začít vařit. Dosud je u nás okýnko pro zákazníky. Co mám ohlasy, tak se k nám na zahrádku moc těší,“ uvedla Alena Horáková, majitelka Pelestrovské hospůdky u Havlíčkova Brodu.

Prodej z okénka Pelestrovské hospůdky při koronavirových opatřeních.
Další uvolnění pravidel. Otevřou zahrádky i největší nákupní centrum na Vysočině