V Rapoticích na Třebíčsku před dvěma lety přejeli dva řidiči patnáctiletou dívku, která na následky mnohočetných zranění zemřela.

Od začátku bylo jasné, že jde o složitý případ a odpověď na otázku, kdo z řidičů dívku zabil, nebude jednoduchá.

Tragédie, se stala v lednu 2011. Školačku nejprve přehlédl a srazil Zdeněk Doležal. Dívka odlétla do protisměru. Když se jí snažil Doležal pomoci přehlédla je Ivana Lišková z Vysokých Popovic jedoucí z protisměru a oba smetla. Doležal utrpěl vážná zranění, dívka zemřela.

Zranění byla příliš vážná

Definitivní tečku za Rapotickou tragédií ve středu udělal až odvolací senát jihlavské pobočky brněnského krajského soudu. Podle jeho názoru nezabil dívku ani jeden z řidičů.

Podle dřívějšího pravomocného rozsudku byl Zdeněk Doležal odsouzen k podmínce a zákazu řízení za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle znalců dívce nezpůsobil smrtelná zranění.

Ivana Lišková byla obžalována z usmrcení dívky z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví vůči Zdeňku Doležalovi. Okresní soud v Třebíči asistentku ředitele věznice v Rapoticích odsoudil na dva roky s podmínečným odkladem na tři roky.

Kromě toho žena dostala zákaz řízení na tři roky a Zdeňku Doležalovi musí zaplatit přes 414 tisíc korun. Ivana Lišková se odvolala. Podle jejího obhájce Martina Klima je jeho klientka přesvědčena, že dívku nezabila ani ona. Krajský soud jí dal ve středu za pravdu a rozsudek Okresního soudu v Třebíči zrušil. „Podle znalců byla pro dívku smrtelná až kombinace obou střetů, při nichž utrpěla mnohočetná zranění a došlo k následné embolii plic," uvedla soudkyně Libuše Gloserová.

Ta v odůvodnění upozornila, že soud v Třebíči měl tyto závěry znalců ve spisu a měl k nim přihlédnout při stanovení právní kvalifikace. Proto ve středu jihlavský odvolací soud vynesl nový rozsudek.

Ivanu Liškovou uznal soud vinou z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, nikoli z usmrcení z nedbalosti. Trest zůstal stejný, včetně zákazu řízení a zaplacení bolestného Doležalovi.

Je to podivné, říká rodina

Rodina mrtvé dívky se svými nároky na odškodné neuspěla a musí se jich domáhat občanskoprávní cestou. Podle Libuše Gloserové by bylo velmi složité a zdlouhavé zjišťovat podle bodového ohodnocení výši bolestného a trestní řízení by se kvůli tomu neúměrně protáhlo.

Matka mrtvé dívky i její teta byly rozhodnutím soudu zaskočeny. „Trest je podle našeho názoru příliš mírný. Lidé chodí do vězení kvůli neplacení výživného či malování tykadel, ale za smrt dítěte ne," svěřila se matka Michaela Toczková.

Naopak Ivana Lišková odcházela podle obhájce od soudu spokojená. „Soud rozhodl v intencích našeho odvolání," řekl Martin Klimo.

Na Zdeňka Doležala se nakonec vztahovala amnestie prezidenta. Pokud by se Ivana Lišková neodvolala, také ona by byla amnestována. Je otázkou, zda by s ohledem na okolnosti případu amnestii přijala. Středeční rozsudek je pro ni samotnou mnohem příznivější.