Z odpovědí 651 lékařů, učitelů, podnikatelů, umělců a dalších elit konkrétně vyplývá, že s výsledky sněmovních voleb je spokojeno 33 procent respondentů. A 37 procent věří, že se podaří sestavit stabilní vládu.

Nikde přes 50 procent

Nejskeptičtější jsou osobnosti v hlavním městě: s tím, jak volby dopadly, je spokojeno jen deset procent. Na-opak nejvíce se rozhodnutí voličů zamlouvá elitám z Moravskoslezského kraje. (Přesto ani tam podíl „spokojených“ v Panelu Deníku nepřesáhl 50 procent.)

Volby 2017 - štáb ČSSD v Lidovém domě - Bohuslav Sobotka.
Za propad ČSSD a TOP 09 mohou podle politologa chyby i nepřesvědčiví lídři

„Vláda bude závislá na přeběhlicích. Do roka a do dne se jednak Okamurova SPD rozdělí a dojde k odštěpení několika málo lidí od Pirátů, obě tyto strany jsou totiž vnitřně nestabilní,“ domnívá se například ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Panel Deníku - osobnosti regionu exkluzivněZdroj: DENÍK

Lid je také skeptický

Mírná nespokojenost ostatně převažuje podle povolebního průzkumu agentury Median i mezi „běžnými“ Čechy: spokojeno s výsledky voleb je 44 procent dotázaných, nespokojeno pak 46 procent.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se sešel s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
Babiš chce vládu s ODS. Zeman jej pověří až příští týden

Nejvíce rozhodnutí voličů kvitují příznivci hnutí ANO, Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury a Pirátů.

Naopak logicky nejméně spokojeni jsou s výsledkem voliči TOP 09, která jen těsně překonala pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny. A skeptici převažují i mezi těmi, kteří volit nešli.