„Rozhodli jsme se toto doporučené karanténní opatření akceptovat, a s okamžitou platností jsme zrušili tréninkovou přípravu a zápasy šesti mládežnických týmů od kategorie U12 po U17. Hráči se tak znovu sejdou nejdříve 23. března," popsal Josef Morkus, sportovní manažer mládeže FC Vysočina. Od konce ledna prodělalo příušnice deset hráčů, dalších dvanáct je nyní v léčení a u dvou fotbalistů klub registruje podezření z nákazy.

SEDMDESÁT PŘÍPADŮ

Epidemie trvá v krajském městě od poloviny ledna. „Týká se především žáků Základní školy Evžena Rošického Jihlava, Gymnázia Jihlava, obchodní akademie a ještě jednoho učiliště. Dohromady jsme evidovali asi kolem sedmdesáti případů, přesné číslo ale nejsem schopná říct," uvedla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice (KHS) v Jihlavě. Celou Vysočinu nákaza podle Dvořákové nepostihla, šíří se pouze v Jihlavě.

Dvořáková uvedla, že na Základní škole Evžena Rošického se týká nákaza právě mladých fotbalistů, kteří spolu chodí do třídy. Potvrdila také čísla nemocných, která uvedl klub. Krajská hygienická stanice však pouze doporučila týmu, aby na čas pozastavil činnost. „Nejde o nařízení. Je to prevence před tím, aby se nákaza nešířila dále," dodala Dvořáková.

Středoškoláci se zřejmě nakazili na maturitních plesech a poté se příušnice začaly šířit dále po škole. Na webových stránkách Gymnázia Jihlava visí upozornění, že se první onemocnění na škole vyskytlo 17. ledna. Do poloviny února škola registrovala 9 případů. Někteří nemocní se měli účastnit právě maturitních plesů koncem ledna a začátkem února.

„Jako prevenci doporučujeme především nepít z cizí lahve a neukusovat z cizí svačiny. Infekce se přenáší slinami, ale i vzduchem, takže se doporučuje hodně větrat a používat dezinfekci," uzavřela téma Dvořáková.

Epidemie příušnic byla v Kraji Vysočina naposledy před dvěma lety, ale to se jednotlivé případy objevovaly během roku postupně, nebylo tolik případů najednou jako nyní.

JANA KODYSOVÁ, IVANA HOLZBAUEROVÁ