Zatímco pravá slivovice, tedy švestkový destilát ročník 2015 byla kvůli neúrodě vzácností, loňský rok byl k ovocnářům i palírníkům o poznání přívětivější. „Máme o třetinu lepší sezonu než loni. Ta loňská byla velice špatná," zmínil majitel pěstitelské pálenice v Kojeticích na Třebíčsku Jaromír Čermák.

Nejenže loni bylo švestek hodně, ale hlavně byly kvalitní. Pokud je nechá majitel správně prokvasit, může se dočkat litru dobré slivovice i z méně než deseti kil nasbíraného ovoce. „U některých várek, co nám lidi přivezli, byla výtěžnost ideální," podotkl Josef Růžička z pálenice v Krnčicích na Třebíčsku.

Zatímco samotný ovocný destilát vznikne během několika málo hodin, o tom, jak úspěšná bude sezona pro majitele pálenic, rozhodují i rok staré faktory.

Švestkám se loni dařilo a řada pálenic bude díky tomu v provozu ještě celý březen, ostatním druhům ovoce se však kvůli loňským jarním mrazíkům nebo letnímu suchu příliš nedařilo. „Vždyť meruňky byly snad jen v Bratislavě a ani jablek, hrušek nebo třešní nebylo po okolí moc," připomněl Jaromír Čermák.

Při nedostatku ovoce se někteří lidé uchylují k experimentování. Vykvasit a vypálit zkoušejí třeba jahody nebo mandarinky. „Dělal jsem i banány, od té doby ale podobné věci odmítám. Výsledek totiž není takový, jaký bývá očekáván. Švestka je prostě švestka," usmál se Josef Růžička.

Palírník Jaromír Čermák je stejného názoru. Před časem ale připravoval pálenku ze šípků. Náročný sběr a pečlivá práce s kvasem se vyplatila. „Sice to samo o sobě nevoní, ale když si dáte štamprličku do čaje, tak tím provoníte celý dům. A to nemluvím o zdravotním přínosu nápoje," poznamenal.