Pro trojici nových ochozů byly vybrány technické pasáže Mitas Choice, Vertical Drop a Rock´n Roll. „Vybrali jsme ta nejatraktivnější místa závodu, kam tradičně přichází nejvíce diváků,“ říká technický ředitel MS Lukáš Vlach.

Mitas Choice je obtížný sjezd v kamenitém terénu, kde v minulosti bourala i největší česká bikerská hvězda Jaroslav Kulhavý, Vertical Drop je zase prudký terénní zlom, a Rock´n Roll je hravá kamenitá pasáž, kde bývá tradičně nejbouřlivější atmosféra. Ochozy lidé nemohou minout, najdou je nedaleko stadionu v kompaktním trojúhelníku v blízkosti legendárních lyžařských stoupání „Esíčka“ a „Houpačky“.

Dohromady nová místa pro stání pojmou téměř dva tisíce diváků. „Na tribunu u Vertical dropu se vejde asi 250 až 300 lidí,

u Rock´n Rollu je místo zhruba pro 800 diváků a podobný prostor je u Mitas Choice,“ spočítal Lukáš Vlach. U posledně jmenované sekce tvoří celkovou kapacitu dokonce dvoj-tribuna. Místo je zajímavé

také pro nejlépe viditelný souběh dvou protichůdných částí trati, díky čemuž mohou diváci pohodlně sledovat dvě různé části závodu najednou. Prudký sjezd byl navíc od minula technicky pozměněn. Zmizela dřevěná lávka, kterou závodníci příliš nevyužívali. „Místo ní teď vedou v sekci dvě dráhy – jedna přímější a těžší a druhá delší, ale lehčí,“ konstatoval ředitel okruhu David Hodr.

Na mistrovství světa horských kol už bylo prodáno přes 20 tisíc vstupenek. Největší zájem diváků je o víkendové dny závody elitních kategorií, ve kterých se představí největší české hvězdy Kateřina Nash, Jaroslav Kulhavý a Ondřej Cink.

„Kapacita areálu je 25 tisíc diváků, což je dáno bezpečnostní směrnicí. Předpokládáme, že víkendová návštěva tuto kvótu určitě naplní,“ řekl prezident organizačního výboru Petr Vaněk. Organizátoři očekávají, že by se během šampionátu mohlo ve Vysočina Areně vystřídat dohromady asi 70 tisíc diváků.

Nové Město získalo pětkrát za sebou titul nejlepšího podniku Světového poháru, zejména právě kvůli skvělé atmosféře. Bikerské mistrovství světa se ve své šestadvacetileté historii uskuteční v Česku vůbec poprvé.