„Je to velká show, člověk tady vidí cyklistickou špičku. A také se sejdu s přáteli, kteří mají společné zájmy. Jsem rád, že cyklistika takto žije," uvedl Pavel Žižka z Ostravy.

Z šedesáti tisíc fanoušků, kteří v uplynulých dnech navštívili novoměstskou Vysočina Arenu, bylo nejvíce Čechů. „V Novém Městě jsem už popáté a rád se tam stále vracím. Jezdím na Novoměstsko nejen za sportem, ale také na dovolenou. Vstupenku jsem si koupil na všechny dny," nechal se slyšet Jaroslav Hora z Loun.

Milovníci horských kol přijeli do Nového Města na Moravě i ze Strakonic. „Jsme tu už od čtvrtku, nic jsme neponechali náhodě. Vysočina Arenu známe, jezdíme sem pravidelně na závody horských kol, takže mistrovství světa jsme si rozhodně nemohli nechat ujít. Měli jsme na závodech i své „želízko v ohni", Míru Skálu, který skončil na krásném devatenáctém místě. Závod byl úžasný," sdělil mluvčí čtyřčlenné skupinky fanoušků Kamil Švihovec, obyvatel zmíněného jihočeského města.

Zklamání zažili na Mistrovství světa horských kol polští fanoušci. „Přijeli jsme podpořit Maju, čekali jsme medaili. Byla skvělá, kdyby neměla defekt, tak by určitě stála na stupních vítězů. I tak ale všem ukázala, že je obrovská bojovnice," řekl Zbygněv Kowalski z Krakova, který spolu s několika přáteli přijel podpořit polskou závodnici Maju Wloszczowskou.

Velkou jedničku s hvězdičkou dostali od příznivců horských kol i členové organizačního týmu. „Jsem maximálně spokojený, tak skvěle zorganizované závody jsem neviděl nikde ve světě. A to už jsem jich objel poměrně dost, jezdil jsem jako doprovod se závodními týmy, takže mám možnost porovnávat. Trať je na velmi vysoké úrovni a stejně tak zázemí," prohlásil Ondřej Zelený z Jablonce nad Nisou.

Na mezinárodních závodech nechyběla ani záplava nejrůznějších prezentačních a prodejních stánků. V jednom z nich si mohli návštěvníci zakoupit i výrobky klientů novoměstského Domu s pečovatelskou službou a přispět tak na dobrou věc. „Máme do konce roku vyhlášenou veřejnou sbírku na podporu Domu s pečovatelskou službou. Peníze z jejího výtěžku pomohou zkvalitnit péči o tamní klienty. Prodáváme keramické výrobky a také malujeme zájemcům vlajky na obličej," vysvětlila Marcela Krupicová, která se protentokrát ujala role prodavačky.

Jak závodníci, tak i návštěvníci Vysočina Areny si pochvalovali především skvělou atmosféru. „Nálada na závodech byla jedinečná a neopakovatelná," vyjádřila se Nikola Bajgerová z Ostravy. „Je to úplně něco jiného, než když se na závody člověk dívá v televizi. Je mnohem lepší to prožít," souhlasil Zbyněk Duží z Frýdlantu nad Ostravicí.