Na programu již pátého ročníku festivalu se podílí umělci z patnácti zemí světa a ze tří kontinentů. Ovšem zapojí se také obyvatelé okresního města.

„Diváci si budou moci vybrat z patnácti různých představení ve čtyřech dnech, některá z nich se budou opakovat. Stejně jako v loňském roce se v mnoha z nich budou prolínat různé žánry a formy, tanec se mísí s divadlem, často jsou k vidění náročné fyzické výkony, chybět nebude ani humor,“ sdělila více k festivalu Anna Ješátková, manažerka vztahů s veřejností.

Novostavba kaple v Nové Vsi.
Na místě zbourané kaple už stojí nová

Slavnostní zahájení akce, kterou bude provázet „Paráda“ Pierre Nadauda ve spolupráci s JAMU, je naplánováno na pátek 7. července v 17.30 hodin na prvním nádvoří zámku. O první světovou premiéru se o půl hodiny později postará Jean Gaudin se Sebastianem Fournierem a místním dětským pěveckým sborem Žďáráček.

Patřit jim bude rozlehlé opuštěné barokní sklepení žďárského zámku, jež se zaplní barokní hudbou českého skladatele Jana Dismase Zelenky. Svá premiérová představení předvede ve Žďáře nad Sázavou třeba i fenomenální maďarsko-francouzský tanečník a choreograf Josef Nadj.

„V rámci festivalových dnů se představí Lola Lince z Mexika, jež provede příchozí světem snů, skupina Handa Gote ztvární pohybem výrobu kamene mudrců a čeští tanečníci VerteDance spolu s Halkou Třešňákovou přivezou do zámku téma divokého západu,“ vyjmenovala jen zlomek z nabitého programu hlavní organizátorka festivalu Marie Kinsky.

Jan Podstatzký-Lichtenstein. Na velkomeziříčském zámku zpřístupnili sál s obnovenou unikátní freskovou výzdobou. Nejstarší malby znázorňující rytířský souboj se datují před rokem 1300.
Meziříčský zámek představil návštěvníkům obnovené unikátní fresky

Většina představení se odehraje v zámku, až na dvě výjimky. V sobotu dopoledne obsadí náměstí Republiky slovenští tanečníci z Asociácie súčasného tanca se svými Vitrínami a večer oživí amfiteátr u Pilské nádrže Belgičan Claudio Stellato a jeho přátelé. Ve své show nazvané La Cosa neboli Věc předvedou od 21 hodin originální tanečně-cirkusové vystoupení s poleny a špalky.

Svůj um ukáží v sobotu 8. července rovněž děti ze Žďárska ve věku od 9 do 15 let, již se přihlásily do Tvořivého tábora. Jde o celkem čtyřicet dětí. „Vystoupení je připravováno přímo na místě týden před festivalem na základě intenzivní společné tvorby taneční, hudební a divadelní skupiny vedené třemi profesionálními umělci, a to Martou Trpišovskou, Libuší Voběrkovou a Lukášem Bouzkem. Obsah vystoupení bude pro diváky překvapením. Děti dostaly za úkol zpracovat spolu se svými lektory téma baroko,“ prozradila Anna Ješátková.

Právě propojení tance a baroka je hlavním tématem letošního ročníku festivalu. Jak uvedla Marie Kinsky, KoresponDance tak svým programem připomíná Rok českého baroka. Nedílnou součástí akce je i zmiňovaná spolupráce profesionálních umělců s obyvateli Žďáru nad Sázavou, kteří prozatím neměli s uměním mnoho zkušeností. Na děti i jejich rodiče čekají mimo jiné taneční, hudební a herecké dílny.

Kostelík svatého Michaela ve Vítochově u Bystřice nad Pernštejnem
Popud ke stavbě svatostánku dal prý svatý Metoděj

„Jsem ráda, že nám festival umožňuje dát lidi, umělce a publikum dohromady. Proto, aby se všichni navzájem stále obohacovali, zveme známé osobnosti a volíme neformální tvar festivalu, na kterém je možné si dát pivo a s umělci neformálně diskutovat. I to je důvod, proč máme tak velký zájem o spolupráci s obyvateli Žďáru. Přejeme si, aby měli zkušenost s uměním a věděli, co pro ně může znamenat. Umění je totiž klíč k osobnímu i společenskému rozvoji,“ dodala Kinsky.

Součástí programu jsou prohlídky Muzea nové generace, procházka po stezce kolem Konventního rybníka anebo kulaté stoly. Více informací naleznete na www.korespondance.cz.

KoresponDance, program:
pátek 7. červencev 17.30: slavnostní zahájení na I. nádvoří
v 18.00: Handa Gote a její představení inspirované alchymistickou knihou z roku 1677
v 18.00: Jean Gaudin, Sebastian Fournier a Žďáráček
ve 20.00: Lola Lince a její svět snů
ve 20.00: Billy Mullaney a Niels Weijer a barokní chodba
ve 21.30: Mal Pelo/Federica Porello a představení Bach
sobota 8. červencev 10.00: Asociácia Súčasného Tanca – Vitrína (náměstí Republiky)
v 16.00: představení připravené během Tvořivého tábora pro děti ze Žďárska
v 18.00: Oona Doherty a její cesta Irskem
ve 20.00: Lola Lince
ve 20.00: Jean Gaudin, Sebastian Fournier a Žďáráček
ve 21.15: Claudio Stellato: Věc (amfiteátr Pilák)
neděle 9. červencev 15.00: ateliéry pro děti a dospělé
v 18.00: Halka Třešňáková a VerteDance: Square dance v přeplněném saloonu, tasení zbraně, žvýkání tabáku…
ve 20.00: Lola Lince
ve 20.00: Josef Nadj a Joëlle Leandre: příběh inspirovaný tragickým osudem maďarského básníka Joszefa Atilly
ve 21.00: Závěrečná párty: pojďme spolu všichni tančit!
pondělí 10. červencev 18.00: koncert: Francouzsko-česká hudební akademie Telč
v 19.00: Halka Třešňáková a VerteDance
ve 20.00: Josef Nadj a Joëlle Leandre
Celým festivalem provází „Paráda“ Pierra Nadauda ve spolupráci s JAMU. Součástí programu jsou prohlídky Muzea nové generace, Po stopách Santiniho, procházka po stezce kolem Konventního rybníka anebo Kulaté stoly
zdroj: www.korespondance.cz