Letos totiž bude čtyřicátý ročník festivalu Prázdniny v Telči, v městě si také připomínají sto let od narození malířky Míly Doležalové, sto let od založení dechovky v Telči, sto dvacet let od zahájení provozu na trati Telč – Slavonice a hlavně třicet let od zápisu prvních měst Prahy, Českého Krumlova a Telče na seznam UNESCO. Proto do Telče přijely i folklorní soubory Kytice z hlavního města a Růže z jižních Čech. Doplnil je soubor ze Šaľy. Předvedly se také děti.

Během jednotlivých vystoupení se mezi návštěvníky města prochází členové souborů, kteří zrovna nevystupují. Často si povídají s přáteli v krojích i s těmi, kteří na akci přišli jako návštěvníci. Někteří si vystojí frontu na trdelník nebo něco k pití, jiní zamíří i na dobový řemeslný trh. Prostě se baví.

Velkou raritou je osobní známka, která zachránila život vojákovi v první světové válce.
Muzeum v Lukách vystavuje prostřelenou známku i ruční zubní vrtačku

Třeba Radek Vejvoda, který je v muzice Podjavořičanu na pozici kontry, stojí stranou pozornosti za pódiem. Pár minut před tím, než půjde na scénu, se opírá o zeď a usmívá se. „Už jsem na nervozitu moc starý, já se těším,“ směje se při otázce na pocity. Slunečný den se mu pochopitelně líbí. „Krásná atmosféra, výborné počasí, ještě lepší lidé kolem nás. Nemá to chybu,“ hodnotí.

Podjavořičan přitom krumlovskému spolku návštěvu oplatí, na jih Čech se chystá v září. Na navázání nového přátelství se těší vedoucí tamního souboru Růže Vlasta Dvořáková. V hostitelském městě se jí přitom líbí. „Je tu krásně, nádherné náměstí, krásné pódium, skvělé počasí a příjemní lidé, co více bychom si mohli přát,“ usmívá se během odopoledne.

Folklor k Telči patří

Na náměstí občas přijedou i osobní auta, která chvíli stojí, pak se otočí a odjíždí. Zastavují cyklisté, ti ale proto, že se jim vystoupení líbí. V jedné skupince začnou dívky aniž by sesedly z kola horní polovinou těla tančit, zatímco je kolega natáčí na mobil, o zábavu je postaráno.

S rodinou pak přijede i Hana Polednová. „Nevěděli jsme, že tu bude dneska folklorní vystoupení, přijeli jsme náhodou. Ale líbí se mi to, oblečení je krásné a členové spolků jsou šikovní, koukám se, že jich je opravdu hodně,“ hodnotí sympatická cyklistka a souhlasí s tím, že folklor k Telči prostě patří. „Dáme si něco k pití a zmrzku určitě taky, to každopádně,“ říká k dalším plánům ve městě.

Street food festival v Havlíčkově Brodě.
Mix chutí ze světa: podívejte se na Street food festival v Havlíčkově Brodě

A stejný záměr má i řada dalších lidí. Někteří si s pitím sednou na lavičky před pódiem, jiní si zajdou vychutnat něco dobrého do restauračních zahrádek. Slyšet je tam dobře, folklor je prostě hlasitý. A skvěle baví mladé i starší.