Ostravští fotbalisté se před touto sezonou vrátili do první ligy po ročním působení v nižší soutěži a prakticky hned od úvodních kol se potácejí u dna tabulky.
Společně s Vysočinou také přezimovali na sestupových příčkách. Ambice obou celků ale byly před jarní částí ligy zcela odlišné. Baník posílil o osm zkušených fotbalistů (Laštůvka, Fillo, Diop, Procházka, Fleišman, Jirásek, Psyché, Budinský) a mělo být otázkou jen pár zápasů, než se katapultuje tabulkou směrem vzhůru.

HC Dukla Jihlava a- HC Rytíři Kladno.
Zavřel jsem oči a pustil to tam, culil se hrdina Straka

Jenže ostravský tým na jaře získal ve čtyřech odehraných zápasech (duel s Plzní má Baník odložený) jediný bod, v pořadí týmů je beznadějně poslední s osmibodovou ztrátou na záchranu.

Oproti tomu všeobecně odepisovaná Jihlava vyhrála čtyři z pěti svých utkání a na Ostravu má rázem deset bodů k dobru. Je proto nasnadě, že pro oba páteční protivníky je vzájemný souboj maximálně důležitý.

Domácí Baník by případná další porážka už velmi blízko přiblížila druhému sestupu během tří let, Vysočina by si naopak při jakémkoliv bodovém importu z vítkovického stadionu znovu významně polepšila. „Víme, že nás čeká velmi těžké utkání na půdě soupeře. Můžeme očekávat, že Baník s ohledem na svoji bodovou i tabulkovou situaci půjde za vítězstvím,“ uvědomuje si jihlavský asistent Michal Šmarda. „Na utkání se velice zodpovědně připravujeme. Těšíme se na něj, chceme v něm napravit nepovedený domácí duel s Jabloncem.“

Jihlavský tým v uplynulém období ligového klidu důkladně zregeneroval a pokračoval v pilování herních činností. „Hráči absolvovali menší kondiční blok, který završil tréninkový duel dvou kombinovaných jedenáctek. Zapojili se do něj i někteří hráči z juniorky,“ prozradil Šmarda.

Utkání Baník Ostrava – Vysočina Jihlava se hraje na Městském stadionu ve Vítkovicích v pátek od 20.15 hodin, přímým přenosem jej bude vysílat program ČT sport.

Ilustrační fotografie.
Kraj dá jedenáct milionů na domácí hospice