Celá situace byla absurdní, Vlk dle mluvčího pivovaru Radka Tulise při likvidaci požáru skutečně pomáhal, jako profesionál dobře věděl, co má dělat. Přesto dostal pokutu. „Důvodem má být to, že pilot neměl patřičná povolení například k přistání na určitém heliportu, k nabírání vody v řece, či létání pod povolenou výškou,“ popsal Tulis.

Ze vzduchu jsem viděl peklo, říká pilot, který hasí požár v Českém Švýcarsku.
Viděl jsem peklo, říká pilot z Vysočiny, který hasí požár v Českém Švýcarsku

Odměny za ochotu a statečnost se Jiří Vlk dočkal v pondělí v Humpolci, kde převzal Bernardovu cenu. „Udělení pokuty za administrativní nedostatky v tak mimořádné situaci považujeme za nešťastné. Dodržovat předpisy je nutné, zároveň by se ale při jejich uplatňování neměla vytrácet lidskost a pochopení,“ řekl k udělení ceny spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Ocenění si obětavý pilot vážil. „Kromě majitelů chalup, které jsme zachránili před shořením, jste první, kdo mi poděkoval,“ sdělil v Humpolci s tím, že se snaží si doplnit patřičné dokumenty, ale některé úřady na jeho žádosti dosud nereagovaly. „Nemám zájem bojovat s úřady. O co ale bojovat chci je jednodušší legislativa, která by v tak mimořádných případech umožnila i civilním firmám rychle a efektivně pomáhat,“ prohlásil.

Okříšští a jaroměřičtí hasiči v Národním parku České Švýcarsko.
FOTO: Hasiči z Třebíčska zachraňovali vzácnou Pravčickou bránu a Sokolí hnízdo

Vedle certifikátu se jménem držitele dostal pilot symbolické velké zlaté srdce a sto třicet litrů piva, což je průměrná roční spotřeba jednoho Čecha. Jeden sud si Jiří Vlk symbolicky přivázal k helikoptéře a odletěl.