Ve své komerční tvorbě se zaměřuje na reklamní fotografii pro různé společnosti, ale nevyhýbá se ani například rodinným fotkám, reportážím, promo fotografiím nebo svatbám. Ve volné tvorbě se zaměřuje především na neobvyklé zachycení lidí, a pro dobrou fotku je tak schopný kohokoliv namočit do vody, navléct ho do brnění nebo ho přinutit postávat na jedné noze na rozviklané stoličce a předstírat levitaci. Na fotomanipulace, vlastní tvorbu, workshopy a další jsme se Lukáše vyptali v rozhovoru.

Co váš přivedlo k focení?

Vlastně ani nevím. Vždycky jsem obdivoval umělecké fotografie, ale nikdy mě úplně nenapadlo, že bych se jim mohl v budoucnu věnovat. Pořídil jsem bazarovou zrcadlovku pro takové to domácí focení, a když jsem začal trochu chápat, co vše se s ní dá dělat, propadl jsem tomu.

Co považujete za svůj zlomový okamžik, kdy jste si založil svoji stránku a rozhodl jste se, že se chcete naplno věnovat focení a následné postprodukci?

Zlomový okamžik byla asi ta chvíle, kdy mi i cizí lidé začali říkat, že se jim moje práce líbí a jestli bych je taky vyfotil.

Vzhlížíte k někomu u nás nebo v zahraničí?

Určitě je spousta skvělých fotografů, kteří mě inspirují. Z českých je to určitě Stanislav Petera nebo Karolína Ryvolová. V zahraničí mě aktuálně nejvíc baví ruští fotografové jako Georgy Chernyadyev nebo Ivan Gorokhov.

Vaše fotky jsou mnohdy až pohádkové, kolik taková úprava "pohádkové" fotky zabere?

U montáží úprava může trvat i několik hodin. Většinu zvládnu v rozmezí čtyři až deset hodin. Nejdelší montáž mi trvala něco kolem dvaceti hodin, ale projekty, které mám aktuálně v plánu, mi určitě zaberou ještě více času. Do montáží si modely fotím sám. Snímky na vytvoření prostředí kolem ústřední postavy buď nafotím, koupím ve fotobance nebo použiji volně dostupné. Bohužel není v mých silách zajet si vyfotit například Mount Everest do montáže. (úsměv)

Kde berete inspiraci pro takové montáže?

Inspiruje mě v podstatě všechno, s čím se setkám. Určitě i jiní fotografové, ale i například hry, filmy, příběhy. Občas mě dokonce políbí múza a objeví se mi v hlavě obraz, který vzešel čistě z mojí fantazie.

Kam byste se chtěl dopracovat v tomto umění fotografie?

Asi nemám žádný konkrétní cíl. Rozhodně mě baví zkoušet, poznávat a učit se nové věci to je vlastně pro mě na focení a postprodukci to nejzábavnější. Pokud bych měl v pomyslném cíli o tohle přijít, tak doufám, že se nikdy nikam nedopracuji. (úsměv)

Co říkáte na místní konkurenci? Existuje nějaký tichý boj na tomto poli?

V Jihlavě je spousta talentovaných fotografů. Myslím, že většina nějaký konkurenční boj neřeší. Každý má svůj specifický styl a svého zákazníka. A ti, kteří konkurenci řeší, brzdí sami sebe v rozvoji a plní si hlavu negativními myšlenkami.

Je s klienty těžká dohoda? Co bývá největším problémem?

Většinou je domluva bez problému. Ten, kdo si u mě objedná focení, ví, jaký výsledek může očekávat.

Děláte v současné době na nějakém větším či menším projektu?

Aktuálně mám rozplánovaných několik větších projektů s temnější tematikou, která mě tak nějak stále doprovází a má v mém portfoliu pevné místo. Zatím nechci prozrazovat podrobnosti, ale projekty budou ve spolupráci s profesionálem SFX makeupu Pavlem Jelínkem ze společnosti liquidlatex.cz.

Vaše portfolio zahrnuje vícero žánrů fotografie, jak má člověk postupovat, když chce podobné fotky on sám?

Stačí mě kontaktovat na mé facebookové stránce facebook.com/KenjisShotBook nebo na webu shotbook.cz, případně mi zavolat. Domluvíme se na stylu focení a termínu.

Co považujete jako fotograf za největší výzvu?

Jedna z velkých výzev je například dosáhnout úspěchu v některé z prestižních fotografických soutěží.

Jaké vybavení používáte?

Fotím tělem Canon EOS 5D Mark II a nejčastěji používám objektivy Sigma 24mm f/1.4 ART, Canon EF 50mm f/1.8 II a Canon EF 85mm f/1.8. Do nedávna jsem ještě používal objektiv Sigma 30mm f/1.4 ART. K tomu podle situace záblesková nebo stálá světla.

Začal jste odkrývat své umění pořádáte workshopy na jaké typy workshopů se můžeme těšit?

Plánuji workshopy pro začátečníky se zaměřením na použití fotoaparátu, využívání denního světla i těch studiových, práci s modelkou a základní postprodukci v Adobe Lightroom. Pro pokročilé pak navíc různé techniky svícení, práci v Adobe Photoshop a reklamní retuše. No a pro ty nejodvážnější pak digitální manipulace/montáže. Aktuálně vypsané workshopy jsou vždy na mé facebookové stránce i s informacemi, jak se na ně přihlásit.