Jak se na novinky dívají zástupci klubů první a druhé ligy z našeho kraje?

Připomeňme si tu největší novinku. Z první hokejové ligy se od nové sezony nebude sestupovat, v příštích třech letech do ní naopak postoupí vždy nejlepší tým z druhé ligy. „Úprava vytváří prostor pro širší zapojení juniorů ve druhé nejvyšší soutěži a zjednodušení jejich přechodu do dospělého hokeje," uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král v tiskové zprávě.

V anketě Deníku vznikla poměrně zajímavá polemika o dopadech změny na soutěže. „Ani nevím, jak bych to okomentoval. Pro nás ve druhé lize se toho až tak moc nezmění," domnívá se manažer SKLH Žďár nad Sázavou Miloslav Šimon. „Myslím, že největší problémy to přinese právě lize první. Může nastat situace, že některé týmy naberou mladé hráče, kterým, obrazně řečeno, nedají ani korunu. Tím podle mého ztratí ta soutěž na atraktivitě a kvalitě. V naší lize budou stále hrát hráči, kteří mají slušné zaměstnání a na extraligu už nepomýšlí. Aby nakonec druhá liga neměla vyšší úroveň než první."

Na jiný problém rozšíření první ligy upozorňuje šéf HC Moravské Budějovice 2005 Zdenek Stojánek. „Ambicí našeho klubu není postup do první ligy, takže to jde trochu mimo nás. Ale samozřejmě jsem to pozorně prostudoval a myslím si, že tímto krokem bude narušena hierarchie soutěží. Podle mého to bude mít dopad i na naši soutěž. Vždyť nám ubudou minimálně další dva týmy. Přitom každý rok řešíme, jestli vůbec někdo do druhé ligy postoupí z krajského přeboru," upozorňuje Stojánek.

OSMNÁCT LET A DOST

Nový systém nachází pochopitelně zastání u týmů první ligy, které jej na aktivu soutěže schválily. „Hlavním motivem tohoto kroku je příprava talentovaných mladíků na mistrovství světa dvacetiletých, které se bude v roce 2020 konat u nás. Proto byl nastaven takovýto model," vysvětluje ředitel SK Horácká Slavia Třebíč Karel Čapek. „Věřím, že se to povede a mladíci se ještě ve větší míře adaptují v naší soutěži. To ale neznamená, že by měli mít místo v první lize automaticky. Jde spíš o to, aby talenti, kteří se neuplatní v extralize, mohli hrát kvalitní soutěž dospělých."

Trošku rozdvojením osobnosti trpěl při projednávání návrhu Bedřich Ščerban. Jednatel HC Dukla Jihlava, ale i člen výkonného výboru. „Já osobně jsem proti rozšiřování soutěží," netají se názorem Ščerban. „Jenže už několik let sledujeme, že máme velký propad výkonnosti hráčů po dovršení osmnácti let.

Dorostenci do svého vrcholu, tedy Turnaje Ivana Hlinky, drží krok se světem a jsou konkurenceschopní se světem. Potom se ale hráči rozutečou po celém světě, a na dvacítkách už máme problémy."

Výkonný výbor a jeho komise proto přišla s návrhem, že se nebude sestupovat z WSM ligy. „Klubům tak byla dána jistota, že se nemusí bát poskytovat prostor mladým klukům, protože týmy nebudou ohroženy sestupem," uvedl Ščerban.
POVINNÝ HRÁČ

Kluby v první lize budou muset mít v nové sezoně na soupisce dva brankáře, sedmnáct hráčů a jednoho hráče ročníku 1998, nebo mladšího. Dukla ani Třebíč s tím problémy mít nebudou, oba kluby se výchově mladých věnují dlouhodobě. „My prostor mladým hráčům dáváme pravidelně. V šestnácti u nás debutovali v první lize například Šidlík s Musilem, v patnácti Škarek, se kterým jsme šli až do baráže," připomíná Ščerban.

Nehrozí ale, jak už bylo zmíněno, že slabší týmy postaví jen tým z mladíků a budou „mít vystaráno"? A ještě ušetří… „Toto si vůbec nemyslím," odmítá Čapek. „Je potřeba si uvědomit, že hrajeme hokej pro fanoušky. Takže když nepostavíme konkurenceschopný tým zajímavých hráčů, diváci k nám chodit nebudou, čímž přijdeme o část příjmů. A nebudeme si nic nalhávat. I ti mladí si dokážou říct o peníze."

Přesto se zřejmě v první lize ještě více rozevřou nůž-ky mezi nejlepšími a slabšími celky. „Kluby, které budou chtít hrát o postup do extraligy, to budou mít jednodušší, protože hráči budou dostupnější," domnívá se Aleš Kučera, manažer Ledních medvědů z Pelhřimova. „Obecně by se měly kádry všech týmů zlevnit," přitakává Ščerban.

TŘI STARŠÍ HRÁČI. PROČ?

Změny nastaly také u juniorské extraligy. I nadále ji bude hrát osmnáct týmů, jen v trochu jiném formát. Od příští sezony ale budou moci v každém mužstvu nastoupit rovněž tři hokejisté ročníku 1997. S podmínkou, že půjde o hráče, kteří mají v příslušném klubu profesionální smlouvu. „Tohle vidím jako velký problém," neváhá s kritikou Karel Čapek. „My si pustíme tři starší hráče do soutěže juniorů. Pro nás v A týmu už je takový hráč starý, protože tam musí nastupovat hráč ročníku 1998, ale pro juniorku jsou devadesát sedmičky ještě pořád dobré. Tak tomuto kroku nerozumím. Když kluk tohoto ročníku nemá výkonnost pro mužskou kategorii, proč mu ještě dávat šanci v juniorech?"

V klíčovém roce 2020 by mělo dojít k vyhodnocení systému soutěží. „Nemám křišťálovou kouli a nemohu říct, jestli je zrovna toto to pravé ořechové," dodává Bedřich Ščerban. „My jsme ale v situaci, kdy prostě něco dělat musíme. Nelze stále jen stát na místě a říkat: My nemáme hráče."

Podle slov šéfa jihlavského klubu český hokej opakovaně doplácí na problém, že nedokázal plnohodnotně nahradit dřívější vojenské Dukly. „Tehdejší systém byl dvojročníkový. Každý rok polovina hráčů odešla a přišli další mladí hráči. Naším současným krokem bychom mohli částečně dosáhnout toho, že mladíci začnou dostávat větší prostor."

Dojde tento záměr účelného naplnění?