Jako kontrast k tomu trochu punkové představení pojednávající o postavení ženy ve společnosti Bůh je žena, které napsali partneři Jan Kačenaa Kateřina Loly Lolyováa inspirovali se přitom světoznámou hororovou novelou Iry Levina Stepfordské paničky. Na to se mohou těšit diváci Horáckého divadla Jihlava (HDJ) v nové sezoně.

Čekají je ale i velké změny. Divadlo přejde na nový systém prodeje předplatného, takže jeho koupě by měla být rychlejší a diváci ji mohou provést on-line. V prostorách divadla má pak vzniknout nová kavárna. „V současnosti jsou dokončené plány a čeká se na povolení na stavebním úřadě a výběrové řízení na dodavatele stavby. Bude se rekonstruovat kavárna a dělat zkušebna v prvním poschodí. Tento rok by měly být oba prostory dokončené, počítáme v listopadu prosinci. Poté se vyhlásí výběrové řízení na provozovatele kavárny," popsal ředitel HDJ Ondrej Redmiáš.

Kavárna by měla vzniknout tam, kde je nyní předprodej vstupenek, a fungovala by i mimo čas, kdy má být v divadle představení. Předprodej se pak posune blíže k hlavnímu vchodu do divadla. Ve druhém patře vznikne zkušebna pro herce. Ta by měla mimo jiné sloužit i pro práci s mládeží a dětmi. Aby totiž HDJ umožnilo zajít na představení i rodičům s malými dětmi, plánuje v prostorách poskytnout hlídání. Rekonstruovat prostory bude divadlo v létě i na začátku další sezony. „Musíme se přizpůsobit a vymyslet to tak, abychom mohli od září fungovat normálně na jevišti a práce šly přitom dál," komentoval Remiáš.

PRVNÍ PREMIÉRA: ZAPOMENUTÉ SVĚTLO

První premiéra v nové sezoně bude patřit inscenace Zapomenuté světlo. Scénář původně pro filmové zpracování napsala Milena Jelínek, která vychází z díla známého básníka a kněze Jakuba Demla. Režie se chopí Matěj T. Růžička, který nyní učí na JAMU. „Je to zakladatel divadla 7 a půl, což je jedno z nejprogresivnějších divadel u nás. Jsem rád, že se nám ho podařilo ulovit," uvedl umělecký šéf HDJ Pavel Šimák. On sám bude režírovat hru Černá komedie, která skrývá scénické tajemství. Jejím výběrem Šimák chce navázat na úspěšnou hru HDJ Splašené nůžky, připravuje i moderní ztvárnění Obrazu Doriana Graye od spisovatele Oscara Wilde.

Poslední hrou, kterou herci HDJ v příští sezoně přivedou na scénu, bude Jediný život z pera Alžběty Kubíčkové nominovanév roce 2015 na cenu Magnesia Litera. Ústřední postavou hry napsané přímo pro HDJ bude Jan Zahradníček zvaný také jako vysočinský kníže české poezie. Inscenaci spojenou s Vysočinou zrežíruje Michal Skočovský, který byl za svou hru Kopanec nominován na Cenu divadelní kritiky v kategorii talent roku.
Tři další dokudramata chce HDJ uvést i na Malé scéně.

IVANA HOLZBAUEROVÁ