Lyžovat se tam začalo ve čtvrtek 14. ledna. „Technický sníh ze sněžných děl by měl vydržet vyšší teploty i po oblevě, lyžaři v Jihlavě se tedy za příznivého počasí mohou těšit na dlouhou sezonu,“ prozradil úvodem mluvčí radnice Radovan Daněk.

Hned v první den měli běžkaři k dispozici šest set metrů tratě, během zimy může být prodlužována. Radní Petr Ryška pak veřejnost prosí o dodržování hygienických opatření, jde především o rozestupy. „A prosíme nevenčete ve stopách pejsky a neničte stopu chůzí bez lyží,“ požádal jeho kolega, radní a poslanec Jaroslav Vymazal.

Ilustrační foto.
Policisté hledají šestnáctiletou dívku. Do zařízení v Janštejně se nevrátila

Podle lyžařských pravidel se jezdí vždy vpravo ve stopě vedle upraveného pásu pro bruslení. „Dráha bude cílem pro projížďku nebo trénink všem těm, kteří třeba po práci nechtějí nebo nestihnou odjet na delší trať do přírody,“ odhadl Martin Kratochvíl ze spolku Lyžařské Jihlavsko, jehož členové se o kvalitu běžkařské dráhy v centru města, ale i ostatních tratí v jeho okolí, starají.

Spolek při dobrých sněhových podmínkách udržuje až šedesát kilometrů běžeckých tras, které začínají například v Novém Hojkově, na Okrouhlíku či ve Vysoké.

Luboš Vondrák
V jihlavském krematoriu pracuje Luboš Vondrák 25 let. Tolik žehů ještě nezažil

Nová lokalita vedle letního kina má dobrý přístup k řece, k elektřině a také je v takzvaném mrazovém údolí. Lidé mohou k dopravě využít i MHD, nejbližší zastávky trolejbusů jsou Okružní a Na Helenínské, lyže jsou přitom v ceně jízdného.