Lidé tam najdou poslance, senátory, komunální politiky i funkcionáře, kteří působí v pozici statutárního orgánu v příspěvkových organizacích měst.

Například ze starostů pěti největších měst na Vysočině do včerejšího poledne vyplnil kolonky CRO pouze sociálnědemokratický primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Třebíčský starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) zmínil, že se tak právě chystá učinit. Pelhřimovský starosta František Kučera uvedl totéž. „Zrovna jsem mluvil s paní, co mi to zpracovává, že si na to sedneme a do úterka 28. listopadu formulář vyplníme,“ upřesnil Kučera. Brodský starosta Jan Tecl (ODS) zdůraznil, že ví o této zákonné povinnosti, právě se vrátil z dovolené a určitě formulář vyplní včas.

Jihlavský primátor Chloupek v registru přiznává hypotéku 315 tisíc korun, dále že je majitelem dvou bytů, čtyř pozemků a domu. Působí také jako „řídicí orgán“ akciové společnosti Teniscentrum Jihlava. A jako „dozorčí orgán“ Správy městských lesů Jihlava.

Výstava betlému v třebíčském zámku.
Vánoční výstava betlémů v muzeu letos nabídne betlémy z Rakouska

I na vsích si musí jejich představitelé sednout a do aplikace zanést údaje o sobě.

Například v jedné z nejbohatších vesnic republiky, v Dukovanech, které mají díky blízkosti jaderné elektrárny roční rozpočet okolo 40 milionů korun, už má tuto povinnost tamní nezávislý starosta Miroslav Křišťál splněnou.

Lidé si můžou přečíst, že vlastní dva pozemky a dům. Je taky v dozorčím orgánu dobrovolného svazku obcí Vodovody a kanalizace. Působí jako statutární orgán v Dukovanské teplárenské.

„Já, místostarosta a tři radní jsme to už vyplnili. Osobně s tím nesouhlasím, na vsi lidi vědí, jestli si jako starosta z platu 45 tisíc hrubého můžu našetřit na auto, jaké mám,“ komentoval novinku Křišťál.

Studentská umělecká zeď v Moravských Budějovicích.
OBRAZEM: Umělecká zeď v Moravských Budějovicích rozsvítila městskou šeď

Podle jeho názoru je nová povinnost dvousečná. „Kdejaký gauner se může podívat na moje majetkové poměry, není mi to příjemné. Působí to na mě, jakoby zákonodárci sami byli lumpové, a tak automaticky předpokládají, že i starostové budou lumpové, a podle toho tvoří zákony. Jakoby nemohli být slušní lidé. Myslím, že na malých obcích to měli nechat být, jen se zvyšuje byrokracie,“ dodal starosta Dukovan.

Velmi podrobně má formulář vyplněný také Jiří Běhounek. Hejtman Kraje Vysočina, poslanec za ČSSD, lékař v pelhřimovské nemocnici i a se soukromou praxí, předseda správní rady VZP, statutární orgán Agentury pro evropské projekty & management, zastupitel Pelhřimova, statutární orgán v Regionální radě regionu soudržnosti Jihovýchod. Tím vším Běhounek je.

Chybí už jen údaj – statutární orgán v Asociaci krajských nemocnic, který u jeho jména v této organizaci ve veřejně dostupných zdrojích figuruje.

První vánoční strom svítí na Třebíčsku ve Slavěticích. Zároveň s tím se na místě uskutečnil koncert zpěváka Bohouše Josefa. Spolu s ním vystoupila zpěvačka Anežka Binková a také děti ze souboru Hrotovčánek ze Základní školy V Hrotovicích.
VIDEO: První vánoční strom svítí ve Slavěticích

Běhounek o sobě dále uvádí, že vlastní dům, byt, dva nebytové prostory a na účtě má mírně přes milion korun.
Ministerstvo spravedlnosti už avizovalo, že bude údaje v registru kontrolovat. Bude ověřovat, jestli veřejní funkcionáři oznámení podali včas a zda jsou v něm pravdivé a úplné informace.

Lidé můžou kontrolám napomoci tím, že v registru vyplní údaje v kolonce „podnět k prošetření“ u funkcionáře, u kterého jsou přesvědčeni, že něco v jeho sděleních nesedí.

„Případné přestupky v oblasti střetu zájmů budou i nadále projednávat místně příslušné obecní úřady obcí s rozšířenou působností, případně Úřad pro ochranu osobních údajů,“ informovalo ministerstvo spravedlnosti.

Například za to, že někdo dodá oznámení pozdě nebo v něm má chyby a nepravdy, může dostat pokutu od tisíce do 50 tisíc korun.

Kdo je v Centrálním registru oznámení
- V Centrálním registru oznámení jsou na adrese http:/cro.justice.cz volně k nahlédnutí oznámení poslanců, senátorů, členů vlády, komunálních politiků či vrcholných úředníků státní správy.
- Pouze na základě schválené žádosti, kterou lze podat poštou, elektronicky nebo přímo prostřednictvím Centrálního registru oznámení, pak bude možné nahlížet například na oznámení ostatních vedoucích zaměstnanců státní správy či příslušníků některých bezpečnostních sborů.
- Oznámení některých skupin veřejných funkcionářů (soudců, státních zástupců a příslušníků Policie ČR a Generální inspekce bezpečnostních sborů) pak nejsou veřejnosti přístupná ani na základě žádosti.

Zdroj: ministerstvo spravedlnosti