Oddělení nukleární medicíny havlíčkobrodské nemocnice slaví letos už 40 let existence

„Nukleární medicína je lékařský obor, který slouží k diagnostice a léčbě pomocí radioaktivních izotopů. Nukleární medicína patří mezi minimálně zatěžující neinvazivní vyšetřovací metody. Na rozdíl od diagnostické radiologie, která zobrazuje strukturu orgánů, nukleární medicína umožňuje získávat informace nejen anatomické, ale hlavně o orgánových funkcích či metabolismu. V mnoha případech jde o unikátní diagnostická vyšetření, která umožňují zjistit nemoc či její rozsah  dříve, a tím zvýšit možnost úspěšné léčby," říká primář oddělení, Petr Libus. „ K nám přicházejí pacienti i s takovými problémy, jako je bolest zad, kloubů, snížená pohyblivost končetin, různé záněty a podobně. Naším úkolem je za pomoci radioaktivních izotopů a speciálních přístrojů pacienta vyšetřit a zjistit, co tyto potíže způsobilo a vyloučit onkologické onemocnění," upřesňuje primář Libus. Ročně vyšetří oddělení nukleární medicíny až osm tisíc nemocných, a to za pomoci speciálních přístrojů.

Kratší čas pro nalezení správné diagnózy. Úleva pro pacienty, kteří při jedné návštěvě lékaře budou vyšetřeni hned dvakrát. To dokáže nový hybridní přístroj SPECT/CT, který vlastní oddělení nukleární medicíny nemocnice v Havlíčkově Brodě. Přístroj této třídy si oddělení nukleární medicíny pořídilo na jaře roku 2007 jako první v České republice.„Nová gama kamera ve spojení s rentgenovým CT přístrojem  znamená zvýšení kvality lékařské péče. Jeho výhody poznají pacienti ze širokého okolí. Oddělením nukleární medicíny projde ročně až 8000 pacientů, zdůrazňuje primář.

Nová cesta diagnostiky

„Přístroj najde rychle nádor i s metastázami. Není určený jen k vyšetřování pacientů s onkologickým onemocněním. Může  diagnostikovat záněty, využívat ho mohou i kolegové z jiných oborů,jako neurologie, kardiologie, osteologie atd," upřesňuje primář Petr Libus. V neposlední řadě přístroj přinese nemocnici žádané úspory i tím, že zkrátí dobu mezi diagnostikou a léčbou. Sníží se i množství podávání drahých radiofarmak, sníží se i zátěž na organismus pacienta způsobený radiací. Od léta roku 2011 využívá oddělení nukleární medicíny pro diagnostiku gamakameru SPCT Philips, která umožní vyšetření pacienta na posteli, či nosítkách, vsedě i vleže, se špičkovým rozlišením a vysokou kvalitou snímku.

Gamamakera Bightview  dokáže vyšetřit pacienta na posteli či nosítkách.  Lze s ní snímkovat i pacienty s vyšší váhou, za pomoci dálkového ovládání bez ohledu na to, aby utrpěla kvalita vyšetření, či bezpečnost pacienta. Lékařům pak podle primáře Libuse nabízí kvalitní zobrazení se špičkovým rozlišením i v zobrazení 3D. „Díky tomu i malý nádor zjistíme dříve, než se podstatně zvětší," upřesnil primář.