„Očividně se zvyšuje počet lidí, kteří nejsou schopni včas a řádně splácet své peněžité závazky. Jedním z důvodů vzniku této situace je, že veřejnost není dostatečně informována o míře zodpovědnosti, kterou na sebe automaticky přebírají podpisem každé smlouvy," říká ředitelka poradny Hana Chloupková.

Zájemci o půjčku si často ani nepřečtou obchodní podmínky a neuvědomují si, že uzavírají smlouvu téměř za lichvářských podmínek. Během krátké doby se pak dostávají do situace, kdy jsou upomínáni k doplacení úvěru ze všech stran a potom využívají lákavých nabídek na další půjčky bez ručitele a potvrzení o příjmu. Tím se náhle ocitnou v dluhové spirále. „Často se pak dlužníci dostávají až na samé dno a důsledkem bývá trestná činnost, dochází ke krádežím, ublížení na zdraví, různým výhrůžkám. Většina dlužníků, kteří splácejí půjčku jinou půjčkou, pak končí v exekuci, zpravidla přijdou i o domov a dojde k rozpadu rodiny," popisuje Hana Chloupková.

Poradna poradí

Z praxe poradců vyplynulo, že je ještě stále mnoho lidí, kteří nevyužívají poradenství, často proto, že o službě nevědí, žijí v sociálně vyloučených lokalitách, jsou osamělí, s omezenými sociálními kontakty. O poradnách málo vědí zejména senioři a zdravotně postižení či osoby pečující o zdravotně postižené. „Mezi těmito cílovými skupinami je mnoho důvěřivých lidí, kteří podepisují různé smlouvy, půjčují peníze a neví, jak se domoci svých práv. Stávají se oběťmi různých podvodů, zejména pak úvěrových," sděluje své zkušenosti Hana Chloupková.

Odborníci z třebíčské poradny se rozhodli seniorům a sociálně vyloučeným lidem podat pomocnou ruku. Zaměřili se na podporu obětí trestného činu spojeného s podvody a zlepšení přístupu k bezplatnému právnímu poradenství.

„Aktivitami našeho projektu jsou konzultace s obětmi, poskytnutí psychické podpory a též získání potřebných informací ke klientově situaci. Další cestou poradců, jak se lépe dostat k cílové skupině, je pořádání přednášek.," popisuje ředitelka třebíčské poradny. Přednášky se uskutečnily například v Senior Pointu v Třebíči, v domech s pečovatelkou službou, Mateřském centru Andílci v Hrotovicích a dalších menších obcích na Třebíčsku. Přednášky jsou zaměřené na zvyšování finanční gramotnosti s důrazem na nekalé praktiky obchodníků a nebankovních subjektů. „Při všech přednáškách jsou předány účastníkům informační letáky, je dán také prostor pro diskusi," dodává Hana Chloupková.