Aktuálně vládnoucí sociální demokrati obdrželi 11,86 procent. Naopak těsně pod hranicí pěti procent zůstala koalice Pro TOP Vysočinu a SPD.

V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu tak ANO bude mít celkem deset mandátů. Je to o jeden více, než mělo doteď. „O koalici začneme vyjednávat ještě dnes a budeme se bavit i o pozici hejtmana. Co se týče spolupráce, nebráníme se nikomu,“ uvedl lídr strany Martin Kukla.

Martin Kukla, ANO 2011.
Martin Kukla: Post náměstka hejtmana je skvělý přípravný kurz na hlavu kraje

Svorně po sedmi křeslech pak získali Piráti a koalice ODS a Starostů pro občany. Shoda panuje i na dalších místech. Lidovci, sociální demokrati a Starostové pro Vysočinu berou po šesti křeslech. Zbývající tři mandáty pak připadají na komunisty, pro které je to nejhorší výsledek v historii.

I když si sociální demokrati, kteří z aktuálních jedenácti křesel klesli na zmíněných šest, pohorší, jsou ale s výsledky voleb spokojení. Současný náměstek hejtmana a dvojka kandidátky Vladimír Novotný upozornil na fakt, že oproti jiným samostatně kandidujícím sociálním demokratům dosáhli nejlepšího výsledku v České republice. „Podle mě nebyla chyba kandidovat samostatně,“ přemítal člen strany a exministr práce a sociálních věcí Petr Krčál.

Na kraji naopak končí Milan Plodík (KSČM), který tam byl od samého začátku. Zatímco v minulých volbách byl lídrem kandidátky, letos se jeho jméno objevilo až na jednatřicátém místě. „Je mi pětašedesát, v zastupitelstvu jsem už dvacet let. Myslím, že stačilo a je potřeba přenechat místo jiným,“ svěřil se Plodík.

O dění v kraji nebudou v dalších čtyřech letech rozhodovat ani strana SPD a koalice Pro TOP Vysočinu. Obě totiž zůstaly těsně pod pětiprocentní hranicí zaručující vstup do krajského zastupitelstva. Topku výsledek obzvláště mrzí, protože rozhodl jediný hlas. „Ve Větrném Jeníkově skončil jeden hlas v koši. A byl náš,“ posteskla si starostka Jeníkova a kandidátka této koalice Martina Lisová.

Další členka Blanka Kutinová je přesvědčená, že za výsledkem stojí nefér boj v Třebíči. Chce ho proto napadnout a budou požadovat i přepočítání neplatných hlasů. Všichni se shodují, že výsledek je celosvětový unikát.

Volební účast byla o více než dvě procenta vyšší než před čtyřmi lety. Odevzdat svůj hlas přišlo 39,65 procent voličů.

Online reportáž