„Je to jedna z možných variant, která ale ještě není přesně finančně oceněná. Na schůzce zastupitelů se tento týden prezentovaly různé možnosti budoucího využití Modety. Chápu však, že nový objekt zoologické zahrady by byl pro Jihlavu šlágr. Nemůžeme ale dát miliardy na jeho vybudování,“ uvedl náměstek jihlavského primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Město Jihlava areál Modety odkoupilo koncem roku 2016 za 29 milionů korun. Ještě ale v následujících třech letech tam bude fungovat fabrika, a až poté se bude moct areál proměnit v něco jiného.

Nové prostory interního pavilonu jihlavské nemocnice.
Jihlavskou nemocnici budou dělníci opravovat až do října

Akvárium a terária jsou vizí budoucího ředitele jihlavské zoologické zahrady Jana Vašáka. „Inspirací mu je berlínské zoo, jehož součástí je obrovské akvárium. V Modetě by mohlo být jak akvárium s mořskými zvířaty, tak i terária například s drápkatými opičkami a další atrakce,“ řekl mluvčí Zoo Jihlava Martin Maláč.

Vstup do nové části zoo by byl zvlášť. „Obě místa by měla mít odlišné vstupenky. Například během zimy, kdy si mnozí lidé myslí, že v zoo nic neuvidí, ačkoliv to není vůbec pravda, by mohli navštívit vnitřní expozice v nové budově,“ sdělil Martin Maláč.

Během zimních měsíců zůstává veřejnosti ukrytých jen několik málo zvířat . „Na zimovišti studené měsíce přečkávají pouze vodní ptáci Ibisové. Jsou jediní z 250 druhů zvířat. Ostatní jsou vidět ve vnitřních ubikacích a i ve venkovním výběhu. Ven nepouštíme pouze hrošíky liberijské,“ podotkl mluvčí.

V zimě, kdy je návštěvnost zoo menší, je paradoxně mnohem více co pozorovat. „Zvířata si užívají prvního sněhu. Žirafy ho olizují. Sníh a kusy ledu milují rovněž tuleni," dodal Maláč. Během zimy jsou více aktivní i levharti sněžní.

Ilustrační fotografie
V kraji začalo podrobné zkoumání zvonů